• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik i Ešton: Pa i ne mora taj referendum

Milorad Dodik izjavio je da referendum o odlukama Valentina Incka nije neophodan, a Ketrin Ešton je obećala restrukturiranje pravosudnih organa u BiH.

 Dodik i Ešton: Pa i ne mora taj referendum Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da RS želi da da šansu dijalogu sa Evropskom unijom (EU) o otklanjanjima nedostataka u pravosuđu BiH, zbog čega za sada referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH nije neophodan.

"Poslije današnjeg sastanka vjerujem da imamo kredibilnog sagovornika, koji ne samo da je prihvatio našu zabrinutost u vezi sa važnim pitanjima funkcionisanja pravosuđa na nivou BiH, već je spreman da sav svoj kredibilitet uloži u taj proces.

Ovom prijedlogu za dijalog želimo da damo ozbiljnu i definitivnu šansu. Time su stvorene realne pretpostavke da ova pitanja budu riješena, pa smatramo da referendum za sada i nije neophodan", kazao je Dodik.

On je poslije sastanka sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton u Banjaluci najavio da će ponovo biti sagledani zaključci Narodne skupštine RS o referendumu, u svjetlu dogovora sa EU o strukturalnom dijalogu o pravosuđu.

"Na osnovu ove ponude EU, ja ću zatražiti od Narodne skupštine RS da predložim odluku koja će adekvatno odslikati novonastalu situaciju", kazao je Dodik na konferenciji za novinare i naglasio da "veruje da može dobiti podršku Skupštine RS".

Dodik je dodao da na osnovu današnjeg sastanka sa Eštonovom RS i njene institucije "mogu biti sigurne da je EU na najvišem nivou spremna da se angažuje i otvori strukturalni dijalog u vezi funkcionisanja pravosuđa u BiH".

Navodeći da je RS iskazala zabrinutost o radu državnog Suda i Tužilaštva zbog neprocesuiranja krupnih slučajeva ratnih zločina nad civilnim srpskim stanovništvom, retroaktivne primjene zakona, dvostepenosti u sudu i odnosa različitih nivoa pravosudnih institucija, on je naveo da je EU "primjetila" ove primjedbe.

"Ovo smatramo važnim korakom poslije mnogo godina stalnog upozoravanja na ta pitanja. Razumijemo da je ovo početak dijaloga o pravosuđu, gdje će se razmatrati nedostaci u radu pravosudnih institucija na nivou BiH", kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, u dijalogu sa EU trebalo bi da se traži uspostavljanje evropske prakse i standarda u pravosuđu, u skladu sa evropskom perspektivom zemlje.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost EU Ketrin Ešton izjavila je da će prijetnja referendumom biti uklonjena do daljih zaključaka u vezi sa pravosuđem, jer angažovanje EU ne može biti uslovno.

"Predsjedniče, vi i ja se slažemo da je najbolji put napred konstruktivan dijalog i ja se radujem i iščekujem taj dijalog ubuduće", kazala je Eštonova na konferenciji za novinare.

Ona je istakla uvjerenje da će taj dijalog "iznedriti rješenja za konkretne probleme i ponovo vratiti zemlju na evropski put".

Navodeći da je evropska perspektiva BiH "sasvim opipljiva", ona je ocijenila da se BiH u posljednje vrijeme "bori sa mnogim teškim pitanjima".

"Put ka punopravnom članstvu jeste težak, ali mi smo spremni da pomognemo... U tom smislu, otvaranje strukturalnog dijaloga o funkcionisanju i radu pravosuđa, jeste mehanizam koji će EU aktivirati kao odgovor na ove dileme", istakla je Eštonova.

Prema njenim riječima, radi se o institucionalizovanom mehanizmu kojim se rješavaju pravosudna pitanja u zemljama uključenim u proces proširenja.

Eštonova je još navela da "sva legitimna pitanja zaslužuju ozbiljnu analizu i adekvatan odgovor", najavljujući da će komesar EU za proširenje Štefan File predsjedavati prvim sastankom o "strukturalnom dijalogu" koji će biti održan u Banjaluci.

Ona je dodala da će na tom sastanku biti riječi o funkcionisanju pravosudnih institucija na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou i u Brčko distriktu, njihovom pravnom okviru i koordinaciji ingerencija.

"Na kraju dijaloga, Evropska komisija će dati preporuke za rešavanje najurgentnijih nedostataka. S obzirom na značaj pravne države u procesu pristupanja EU, hitno ispunjavanje tehničkih preporuka u sektorima pravosuđa biće isključivi interes i prioritet u celokupnoj strategiji integrisanja BiH u EU", naglasila je Ketrin Ešton.

Sastanku u Banjaluci prisustvovali su i visoki zvaničnik EU Miroslav Lajčak, vršilac dužnosti šefa Evropske komisije u BiH Renco Davidi, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, predsjednik parlamenta RS Igor Radojičić, predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz i predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić.

(Beta, foto: Fotoservis)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE