• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eštonova Incku: Ne zaboravi koga predstavljaš

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton podsjetila je šefa OHR-a Valentina Incka da on u BiH obavlja i funkciju predstavnika EU.

 Eštonova Incku: Ne zaboravi koga predstavljaš Izvor: MONDO

Ovo je bio njen odgovor kada je Incko on iznio pritiske koji postoje unutar Savjeta za provođenje mira, rekao je jedan evropski diplomata.

Na pitanje Srne kakav je bio stav visokog predstavnika prema putu Eštonove u Banjaluku, izvor je rekao da je Eštonova informisala Incka o stavu većine zemalja EU koje nisu bile za konfrontaciju i pogršavanje tenzija u BiH.

"Razgovor je trajao tri sata. Incko je iznio i pritiske koji postoje unutar PIK-a, ali, kako ga je podsjetila ledi Ešton, on u BiH obavlja i funkciju predstavnika EU'', ispričao je diplomata novinarima u Briselu, navodeći da su predstavnici EU konstantno u kontaktu sa SAD.

On je napomenuo da ostaje drugi, veliki problem sastavljanja vlasti na državnom nivou i da je visoke funkcionere EU, Eštonovu i Miroslava Lajčaka, "iznenadilo što ni u Sarajevu nema svijesti o tome koliko je presudno da se formira vlast".

Prema njegovim riječim, suština problema u tome je što postoji "razlika koncepcija, razlika filozofija, što dvije strane postavljaju uslove koji se međusobno isključuju'', ali istakao da će oni, ipak, ''morati formirati vlast''.

Govoreći o strukturalnom dijalogu o pravosuđu u BiH, izvor je rekao da je to vrlo dobra metoda zato, jer se dubinski prolazi kroz sve probleme, a rezultat analize bilježi se u izvještaju o napretku, zvaničnom dokumentu EU koji obavezuje kandidate i potencijalne kandidate.

"Mi ne znamo kakav će biti rezultat te analize pravosuđa i državnih institucija i šta će da se pokaže. Nismo dali nikakve koncesije, nikakva velika obećanja'', rekao je diplomata, napomenuvši da se predsjednik Srpske Milorad Dodik uvjerio da je ovaj mehanizam dobar, te da je zato i obećao povlačenje odluke o referendumu.

U Banjaluci je danas održan sastanak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton i izvršnog direktora za zapadni Balkan u Službi za spoljne poslove EU Miroslava Lajčaka sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom i predsjednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem.

Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, ministar za ekonomske odnose i regiolanu saradnju RS Željka Cvijanović, predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz, predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić.

Nakon današnjeg razgovora sa Eštonovom u Banjaluci, predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da referendum za sada nije neophodan i da Srpska i njene institucije mogu biti sigurne da je EU na najvišem nivou spremna da se angažuje i da otvori strukturalni dijalog o pitanjima rada i funkcionisanja pravosuđa u BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE