• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Političari u BiH "zbog inflacije" za glas nude 100 evra

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" primila je 11 prijava koje se odnose na kupovinu glasova u predizbornom vremenu i trgovinu mjesta u biračkim odborima.

 Glas na izborima u BiH zbog inflacija poskupio na 100 evra Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" je u Mostaru na konferenciji za medije predstavila nalaze posmatranja Opštih izbora 2022. godine u BiH za period od 25. jula do 11. septembra.

Između ostalog, koordinator koalicije Ivan Ćavar, izjavio je da je primijećena ponuda za kupovinu glasova, koji su u skladu s inflacijom dostigli cijenu od 100 evra, "što je iznos kojem će se bez sumnje mnogi teško oduprijeti".

Podsjećamo, zbog izbornih prevara i kupovine glasova na prošlim lokalnim izborima u BiH, koji su održani prije dvije godine, u Brčkom je osuđeno osam osoba među kojima i bivši odbornici u Skupštini Brčko distrikta.

U presudi za kupovinu glasova, Elvir Saletović osuđen je na godinu i četiri mjeseca zatvora, a Sanel Pengić na godinu dana zatvorske kazne.

Oni su kandidatu jedne političke stranke na lokalnim izborima 2020. godine za novac ponudili više stotina glasova. Biračima sa kojima su se povezali, namjeravali su ponuditi naknadu do 50 maraka, "uz uslov da glasaju za kandidata političke stranke s kojim oni prethodno postignu dogovor".

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Evo ja ću da prodam glas, ali pare unapred

MONDO REPORTAŽE