• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vrhovni sud RS: Odbijen zahtjev za preispitivanje presude o ekološkoj dozvoli za HE "Buk Bijela"

Autor Dušan Volaš

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je zahtjev Udruženja "Resursni Aarhus centar u BiH" za vanredno preispitivanje presude Okružnog suda u Banjaluci u predmetu davanja ekološke dozvole Hidroelektrani "Buk Bijela" na rijeci Drini.

 Odbijen zahtjev za preispitivanje presude o ekološkoj dozvoli za HE "Buk Bijela" Izvor: MONDO

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske saopšteno je da se u obrazloženju presude Vrhovnog suda Republike Srpske navodi da je osporeni akt pravilan, te da ne stoji prigovor tužioca da nije primijenjena Konvencija o procjeni ekoloških uticaja u prekograničnom kontekstu (ESPOO konvencija).

Navodi se da je odbijen i prigovor da se u odnosu na Federaciju BiH i Brčko distrikt nije postupalo prema Zakonu o zaštiti životne sredine.

"Ovom presudom je pravno dokazano da je postupak pribavljanja ekološke dozvole u potpunosti sproveden u skladu za Zakonom o zaštiti životne sredine, te da nije došlo do kršenja međunarodnih konvencija koje se odnose na oblast životne sredine", ističe se u saopštenju.

Presudom Vrhovnog suda Republike Srpske je potvrđeno da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske od samog početka transparentno radilo po zakonu.

"Nadamo se da će ova presuda doprinijeti tome da bolje razumiju zakon i međunarodne ugovore oni koji nastoje da ospore realizaciju ovog i ostalih strateški značajnih infrastrukturnih projekata", ističu iz Ministarstva.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE