• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RAK: Pokrenut preliminarni postupak protiv "Fejs" televizije

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Regulatorna agencija za komunikacije /RAK/ BiH pokrenula je po službenoj dužnosti preliminarni postupak protiv "Fejs" televizije,

 RAK postupak protiv Face tv Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Navode da je razlog za hitnu reakciju to što je jedan dio javnosti u BiH bio uznemiren mogućim korištenjem riječi "ubiti" koja je nedopustiva u javnom medijskom prostoru.

RAK je pokrenuo ovaj postupak podstaknut reakcijama jednog dijela javnosti u BiH nakon emitovanja Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem od subote, 29. oktobra, na "Fejs" televiziji, saopšteno je iz RAK-a.

"Razlog za hitnu reakciju Agencije je činjenica da je jedan dio javnosti u BiH bio uznemiren mogućim korištenjem riječi koja je nedopustiva u javnom medijskom prostoru /`ubiti`/ u navedenom programskom sadržaju, a koja bi mogla biti protumačena kao podsticanje na izvršenje krivičnih djela, te posmatrana u kontekstu odredbi Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija", navedeno je u saopštenju.

Iz RAK-a navode da, prema ovom kodeksu, audiovizuelne medijske usluge i medijske usluge radija neće prenositi jasan i neposredan rizik od uzrokovanja negativnih posljedica koje uključuju, ali se ne ograničavaju na smrt, povrede, štetu nanesenu imovini ili drugu vrstu nasilja, ili ometanje policijskih aktivnosti i medicinskih usluga ili aktivnosti drugih službi za održavanje javnog reda i sigurnosti.

Iz Agencije su naveli da ovaj kodeks propisuje i zabranu emitovanja sadržaja koji publika može biti protumačen kao podsticanje na nasilje, nered i nemire ili koji bi mogao izazvati ili podsticati krivična djela.

U saopštenju je istaknuto da će RAK, u okviru zakonskih nadležnosti, kao što postupa u svakom drugom slučaju prema bilo kojem nosiocu dozvole, sprovesti postupak provjere poštovanja primjenjivih pravila i propisa u skladu sa odredbama Pravilnika o postupku rješavanja povreda uslova dozvole i propisa Agencije.

"O rezultatima sprovedenog preliminarnog postupka javnost će biti blagovremeno obaviještena", navedeno je u saopštenju.

Vlasnik i direktor sarajevske "Fejs televizije" Senad Hadžifejzović je, tokom razgovora sa gostom u emisiji o tome šta da se radi sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, upitao da li je rješenje da se "smijeni, smiri, ubije?".

Hadžifejzović se cijeli dan juče nije oglašavao u vezi s tim, da bi sinoć objavio saopštenje u kojem demantuje da je koristio riječ "ubiti".

(Mondo/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE