• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SNSD traži veće subvencije za privatne vrtiće, Stanivuković tvrdi da povećanje nema smisla

Autor Dragana Božić

Klub odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka tražiće da se kroz rebalans budžeta za 2024. godinu povećaju subvencije za privatne vrtiće u Banjaluci.

 shutterstock_511391032.jpg Izvor: Shutterstock

U saopštenju Gradskog odbora SNSD-a koje je potpisao odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka Bojan Pećanac, navodi se da je neophodno urediti tu oblast kako bi se onemogućilo povećanje cijene vrtića nakon povećanja subvencija.

Privatni vrtići su, kako se navodi, za manje od dvije godine sa 200 KM poskupili svoje usluge na 400 KM što je, kako se ističe u saopštenju, veliki udar na budžete brojnih porodica u Banjaluci.

"Aktuelna gradska administracija potrošila je milione nenamjenski, na projekte koji apsolutno nisu prioritet u našem gradu, dok za tri godine mandata nisu izgradili nijedan vrtić", navodi se u saopštenju Gradskog odbora SNSD-a. 

Podsjećamo, isplata postojećih subvencija za privatne vrtiće kasni već mjesecima, zbog neusvajanja rebalansa budžeta za 2023. godinu, potvrdio je prišle sedmice za Mondo gradski menadžer Bojan Kresojević.

Kresojević je tada rekao kako gradske vlasti pokušavaju naći adekvatno rješenje, kako za subvencije, tako i za poskupljenje privatnih vrtića.

Gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković danas je, komentarišući najave poskupljenja privatnih vrtića, istakao da će u narednom periodu analizirati šta se može uraditi po tom pitanju, te da je krajnji cilj da se izjednače cijene privatnih i javnih vrtića.

"Planiramo niz sastanaka sa predstavnicima privatnih vrtića kako bismo analizirali zbog čega dolazi do poskupljenja i koje su mjere koje mi kao Grad možemo preduzeti", rekao je.

Stanivuković smatra da su najave povećanja cijena posljedica povećanja minimalna plata, te da privatni vrtići tim pokušavaju to da kompenzuju.

"Grad ne može da određuje cijene privatnih vrtića, ali je činjenica da vrtići poskupljuju te smo spremni da analiziramo i vidimo šta je ono što mi možemo uraditi. Ova gradska administracija je prva koja je odlučila da subvencioniše privatne vrtiće, za šta mi izdvajamo nekoliko miliona KM, što je na godišnjem nivou značajan iznos za Grad", istakao je gradonačelnik.

Dodao je da je krajnji cilj ove gradske administracije da se izjednači cijena privatnih i javnih vrtića, kao i da, iako je put do toga dug, svako približavanje tom cilju je vid podrške roditeljima i olakšavanje djeci.

"Mi želimo da povećamo subvencije, ali povećanje sufinansiranja privatnih vrtića gubi smisao sve dok ti vrtići povećavaju svoje cijene i onda roditelji ostaju na istom", rekao je gradonačelnik.

Takođe, on je najavio rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih vrtića u seoskim područjima grada.

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Joj

Hoćete tu da se poveća, dajte u Gradišci bilo kakvu subvenciju za privatne vrtiće.

MONDO REPORTAŽE