• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi poziv mašinovođama da se vrate na posao

Uprava Željeznica Republike Srpske ponovo je danas pozvala mašinovođe, koji izražavaju iskrenu spremnost, da se vrate izvršenju svojih poslova.

 Novi poziv mašinovođama da se vrate na posao Izvor: MONDO

Izvršni direktor pravnih poslova ŽRS Milenko Bilić podsjetio da je Uprava ŽRS povukla suspenzije mašinovođa, čime je u cjelosti ispoštovan zahtjev predsjednika RS Milorada Dodika i stvoreni su uslovi da mašinovođe prihvate izvršavanje poslova predviđenih ugovorom o radu.

Prema Bilićevim riječima, disciplinska komisija trenutno ne radi jer je jednom njenom članu tokom rada prethodnih dana pozlilo, a njegov zamjenik se nije odazavao pozivu, pa zbog neispunjenja formalno-pravnih poslova komisija do daljeg ne može da obavlja svoj posao.

Na konferenciji za novinare rečeno je da, i pored jučerašnjeg poziva Uprave preduzeća i predsjednika Dodika mašinovođama da se vrate na posao, i dalje kompletan posao željezničkog prevoza izvodi 30 mašinovođa i njihovih pomoćnika, dok dvojica mašinovođa koji su se juče javili trpe prijetnje od kolega koji ne rade.

Izvršni direktor Poslova operacija Draženko Todorović rekao je da je o prijetnjama kojima su izložene mašinovođe obaviještena i nadležna policija Centra javne bezbjednosti Doboj.

"Prema našim nezvaničnim saznanjima, bilo bi još mašinovođa i njihovih pomoćnika koji su spremni da prihvate izvršenje poslova, ali se plaše ne samo za ličnu bezbjednost, već i za bezbjednost članova svojih porodica", rekao je Todorović.

On je naglasio da su, i pored svega toga, ŽRS do danas u teretnom saobraćaju prevezle 89 odsto od godišnjeg plana.

"Trenutno se u cjelosti i nesmetano obavlja saobraćaj i prevoz tereta na putnim pravcima Doboj - Brčko i Doboj - Zvornik sa tri voza ŽRS i u saradnji sa mašinovođama Željeznica Federacije BiH, a saobraćaj preko graničnog prelaza Šamac odvije se u obimu 60 do 70 odsto, dok granični prelaz Dobrljin, prema Hrvatskoj, radi nesmetano i svi vozovi se otpremaju i prihvataju redovno", naglasio je Todorović.

On je rekao da je zbog nelegalne obustave rada mašinovođa, preduzeće ŽRS pretrpjelo 2,5 miliona KM direktnih šteta, dok još nisu stigli odštetni zahtjevi ugovorenih korisnika usluga ŽRS-a, koji će najvjerovatnije biti višemilionski.

"Kada se sve to sumira, obustava rada mašinovođa ugražava ne samo njih same, već i sve zaposlene u ŽRS, kao i radnike u ostalim preduzećima u Srpskoj čija organizacija rada i tehnološki prosec zavisi od dopreme materijala putem željeznica", dodao je Todorović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE