• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eko štapić od 100 hiljada dolara

Vladimir Branković iz Banjaluke predstavljeće RS na predstojećem Svjetskog sajma poslovnih ideja u oblasti čistih tehnologija u San Francisku.

 Eko štapić od 100 hiljada dolara Izvor: MONDO

Bivši rukometaš Vladimir Branković je izumom vodootpornog štapića za potpalu vatre osvojio „Klintek open BiH“ i tako postao prvi inovator Balkana.

Za nekoliko dana očekuje ga put u San Francisko na finale velikog sajma.

Sam odlazak je velika nagrada, a ako osvojim tih 100 hiljada dolara, koliko iznosi nagrada za pobjednika - još bolje. Ja sam sportista, naučio sam i da gubim i da dobijam, mada mislim da u ovom slučaju gubitnika nema. Jer, predstavljanje proizvoda na tako velikom i uglednom sajmu i susret sa potencijalnim investitorima su sami po sebi veliki uspjeh”, kaže za MONDO ovaj bivši rukometaš, koji je po struci ekonomski tehničar.

Ideju za ovaj štapić Branković je dobio gledajući kako se svakodnevno gomila kliritni otpad nakon proizvodnje u njegovoj firmi.

“Mesečno smo ga imali barem tonu, pa smo riješili da ga iskoristimo za potpalu vatre, a realizacija je trajala šest meseci. To je zapravo polimetaklirat, u koji smo stavili razne mješavine. Njegovom proizvodnjom recikliramo otpad koji se u prirodi raspada posle hiljadu godina, a nemamo gdje da ga odlažemo”, kaže.

Riječ je o funkcionalnom, ekološkom i konkurentnom proizvodu jer 20 komada košta samo jednu marku, a trenutno može da se proizvede milion kutijica mesečno za tržište regiona.

Najvažnije kod ovog proizvoda je da omogućava reciklažu i praktičnu primjenu otpada kome da se raspadne treba hiljadu godina. Ukoliko proizvod doživi masovnu proizvodnju, za tiraž koji planiramo tog otpada će i nedostajati, pa bi ga uvozili iz susjednih zemalja, kojima je to takođe sjajna prilika da ga se riješe”, objašnjava naš sagovornik.

Vladimiru je sreću poželio i ministar nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske Jasmin Komić.

Pred nama je sjajan izum koji će u najboljem svjetlu predstaviti Republiku Srpsku u San Francisku. Put od ideje i inovacije do komercijalizacije proizvoda je još uvijek pred nama, ali u razgovoru sa ovim sjajnim mladim čovjekom shvatio sam da i za to postoji rješenje i način da njegov izum uđe u široku upotrebu. Meni je veliko zadovoljstvo što smo stigli ovdje i želio bih ovom prilikom da poželim sreću Vladimiru i da mu čestitam na dosadašnjem uspjehu”, kazao je ministar Komić za MONDO.

Posebnu zahvalnost Vladimir je uputio Inovacionom centru u Banjaluci, koji je prepoznao potencijal izuma i dao konsultantsku pomoć, zatim Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća, koja je organizovala takmičenje i zaslužna je za njegov odlazak u SAD, te Ministarstvu nauke i tehnologije, Ambasadi SAD u BiH koja snosi putne troškove.

(Vesna Kerkez MONDO, foto: PressRS)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE