• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: BiH ranjiva bez visokog predstavnika

U izvještaju koji će danas predstaviti u Njujorku Incko navodi da u proteklih šest mjeseci političari u BiH nisu pokazali dovoljno volje za kompromis

 Incko: BiH ranjiva bez visokog predstavnika Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u današnjem govoru pred Savjetom bezbjednosti UN naglasiće da je ''kontinuirana posvećenost i fokusiranost međunarodne zajednice put ka ostvarenju cilja – bezbjednoj i stabilnoj državi BiH na putu evroatlantskih integracija''.

U svom izvještaju koji će danas predstaviti u Njujorku Incko navodi da u proteklih šest mjeseci političari u BiH nisu pokazali dovoljno volje za postizanje kompromisa i izbjegavali su konstruktivan dijalog o ključnim pitanjima, što je za posljedicu imalo blokadu procesa evroatlantskih integracija i štetu ekonomiji zemlje.

Ovo je Inckov šesti polugodišnji izvještaj Savjetu bezbjednosti UN, odnosno 40. izvještaj od uspostavljanja OHR-a.

Incko bi trebalo da sutra otputuje u Vašington, gdje će imati sastanke sa zamjenikom državnog sekretara SAD Vilijamom Barnsom i drugim visokim zvaničnicima Stejt dipartmenta.

U Vašingtonu će se Incko obratiti polaznicima Fakulteta naprednih međunarodnih studija na Univerzitetu Džon Hopkins.

Kako se navodi u saopštenju OHR-a, visoki predstavnik će naglasiti da je BiH očajnički potreban politički dogovor koji će omogućiti formiranje Savjeta ministara i nastavak provođenja reformi koje su ključne za proces evroatlantskih integracija – pitanje državne pomoći, popis stanovništva, status vojne imovine, te provođenje presude u slučaju Sejdić-Finci.

Incko će prenijeti da je njegov cilj snažna, funkcionalna država sa snažnim, funkcionalnim entitetima, navodi se u saopštenju OHR-a.

Predstavnici medija danas u 16.00 časova po srednjeevropskom vremenu moći će da prate obraćanje visokog predstavnika u Njujorku putem prenosa uživo na UN-ovoj web stranici: http://www.unmultimedia.org/tv/webcast/ .

Govor visokog predstavnika biće danas dostupan i na veb-stranici OHR-a nakon Inckovog obraćanja Savjetu bezbjednosti.

OHR će sutra izdati saopštenje o detaljima sastanaka koje će visoki predstavnik imati u Vašingtonu, dok će njegov govor na Fakultetu naprednih međunarodnih studija biti dostupan medijima u četvrtak.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE