• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Voker: Jašarević radiakalizovan u Beču

"Odmetnik koji je nedavno izvršio napad na Ambasadu SAD u Sarajevu bio musliman iz Sandžaka, s područja Srbije, kojeg su radikalizovali ekstremisti u Beču".

 Voker: Jašarević radiakalizovan u Beču Izvor: MONDO

Bivši američki ambasador pri NATO Kurt Voker (Volker) izjavio je u Odboru američkog Kongresa za spoljne poslove da je "odmetnik koji je nedavno izvršio napad na Ambasadu SAD u Sarajevu bio musliman iz Sandžaka, s područja Srbije, kojeg su radikalizovali ekstremisti u Beču".

Voker, koji je aktuelni izvršni direktor Centra za transantlantske odnose Univerziteta "Džon Hopkins", pozvao je stoga na pojačani angažman SAD i rekao da "neke spoljne sile na tom području već rade na formiranju određenih događaja", spominjući Jašarevića kao primjer.

"SAD ne mogu dopustiti urušavanje političkih struktura, ugrožavanje ljudskih prava i vraćanje na konflikte u državama Balkana, jer bi to direktno uticalo na Evropu u cjelini. Ipak, ja još vjerujem da su evropske integracije pravi put za države Balkana. Mi se moramo snažno zalagati za ovaj cilj", kazao je Voker.

Sarajevski "Dnevni avaz" piše da je ovaj uticajni bivši američki diplomata upozorio i da briselski način djelovanja u BiH očito ne daje pravi efekt, pa je pozvao međunarodnu zajednicu, u prvom redu SAD i EU, da preispitaju dosadašnju politiku.

"Želimo ovaj region u potpunosti integrisati u EU. Ali, stanovište da će sama perspektiva integracije u Uniju riješiti probleme u BiH ili na Kosovu, mora biti preispitano. Iako je prošlo 16 godina od Dejtona i 12 od formiranja trupa KFOR-a, mi u ovim državama vidimo stagnaciju, ako ne i regresiju", kazao je Voker.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE