• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko pravi animirane filmove o "agresiji na BiH"?

Scenario animiranog filma "Patriot", iza kojeg stoji Fondacija "Zlatni ljiljan" iz Švedske, Srbe prikazuje kao krvoloke, piše "Fokus".

 Ko pravi animirane filmove o "agresiji na BiH"? Izvor: MONDO

Prema scenariju, glavne junake Jusufa i Mustafu su četnici - vojvoda Milan i njegov kum Jovan, poveli iz njihovog sela u obližnju šumu da bi ih ubili.

Na internet-stranici Fondacije "Zlatni ljiljan" ističe se da im je osnovni zadatak "jačanje filmske produkcije", temeljene na, kako se navodi, "agresiji na BiH", što namjeravaju da obrade kroz ciklus serija, kratkih ili dugometražnih animiranih filmova.

Predsjednik Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih vojnika i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da novi nasrtaj bošnjačke dijaspore na srpski narod u BiH ne predstavlja ništa novo i neočekivano, jer je jasno da Bošnjaci u inostranstvu, uz podršku zvaničnog Sarajeva, nemaju namjeru da prestanu sa iznošenjem netačnih podataka.

"Žalosno je što su ovaj put to odlučili da urade preko animiranog filma, jer je više nego jasna njihova namjera da i najmlađima, od malih nogu, usade jednu stranu priče o ratu u BiH", rekao je Mitrović.

Prema njegovom mišljenju, dio krivice snosi i Međunarodna zajednica u BiH, koja uporno drži stranu Bošnjacima, ne mareći za druga dva naroda u BiH.

Ombudsman za djecu Republike Srpske Nada Grahovac podsjeća na upozorenja stručnjaka o uticajima scena nasilja u crtanim filmovima na djecu, a koji dovode do toga da djeca postaju tolerantnija prema nasilju, da to shvataju kao nešto normalno.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE