• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stojiću pet godina zatvora

Bivšem generalnom sekretaru i šefu kabineta predsjednika RS izrečena je kazna zatvora od pet godina

 Stojiću pet godina zatvora Izvor: MONDO

Okružni sud u Banjaluci osudio je danas bivšeg šefa kabineta predsjednika RS Mirka Stojića na pet godina zatvora zbog produženog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja, čime je pričinjena šteta budžetu Srpske veća od 253 000 KM.

Stojić je prvostepenom presudom proglašen krivim da je kao šef kabineta i generalni sekretar nekadašnjeg predsjednika RS Milana Jelića u periodu od novembra 2006. do februara 2008. godine izvršio više djela zloupotrebe službene dužnosti, čime je sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od 35 000 KM.

Obrazlažući presudu, sudija Okružnog suda Olga Malešević rekla je da je Stojić, između ostalog, kao službeno lice donio rješenje kojim je sebi odredio mjesečnu naknadu na ime šefa kabiineta predsjednika Republike u iznosu od 1 500 KM pored redovne plate, te da je stan za potrebe službe predsjednika Republike izdavao pod zakup koji je koristio za otplatu kredita za kupovinu tog stana.

Stojić je osuđen i zbog fiktivnog ugovora sa kompanijom "Sezam" o snimanju i prevođenju sahrane pokojnog predsjendika RS Milana Jelića, te za sklapanje fiktivnog ugovora sa preduzećem "Braća Mićić" iz Modriče za poslove nadgledanja građevinskih poslova na objektu predsjednika Republike.

Optuženom je u presudi naloženo i da na račun budžeta RS uplati 35 000 KM po osnovu imovinsko-pravnog zahtjeva Pravobranilaštva RS zbog protivpravno pribavljene imovinske koristi.

Stojić je presudom oslobođen optužbe za zelenaštvo po osnovu zajma Zdravku Bojiću.

Stojićev advokat Dragan Radović rekao je da će na presudu uložiti žalbu Vrhovnom sudu RS, jer, kako je rekao, nije izvršeno finansijsko vještačenje, ali da je odbrana zadovoljna dijelom presude kojim se odbija optužba za zelenaštvo.

Stojićeva odbrana ima pravo na žalbu Vrhovnom sudu u roku od 15 dana od dana prijema pismenog otpravka presude.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE