• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plakatima čestitaju rođendan Herceg- Bosni

Na ulazima u neke gradove sa većinskim hrvatskim stanovništvom osvanuli su plakati na kojima piše "Sretan ti rođendan, Hrvatska Republiko Herceg- Bosno".

 Plakatima čestitaju rođendan Herceg- Bosni Izvor: MONDO

Iza akcije stoji grupa građana koja se predstavlja kao Hercegovačka alternativa (HERA) koja je u saopštenju navela da su plakati polijepljeni širom nekadašnej Herceg - Bosne, od Neuma do Orašja.

''Postavljanjem ovih plakata želimo poslati poruku hrvatskome narodu u BiH da nije ostavljen na milost i nemilost licemjernosti političkih stranaka, kako bošnjačkih i srpskih, tako i onih hrvatskih, te da postoji snaga Hrvata koji nikada lični i stranački interes neće staviti ispred interesa svoga naroda'', navodi se u saopštenju.

Hercegovačka alternativa navodi da su spremni na borbu za prava Hrvata, pa i ponovno pravno oživljavanje Herceg - Bosne kao hrvatske federalne jedinice sa većinskim hrvatskim stanovništvom.

''Rođendan Herceg - Bosne prilika je da pokažemo i dokažemo Bošnjacima i Srbima da Hrvati imaju viziju BiH, svoje domovine. Poruku šaljemo onima koji se danas okupljaju u Grudama, istim onim koji su i doveli do toga da je danas Herceg - Bosna postala samo simbol, a ne realnost, da nauče iz grešaka iz prošlosti i da Herceg - Bosnu imaju uvijek na umu, a ne da je se sjete samo kad su godišnjice'', navodi se u saopštenju.

Ova grupa građana ističe da pravo hrvatskog naroda na ravnopravan život u BiH mora biti krajnji i neoborivi cilj kojim se više ne smije trgovati.

Hrvatska zajednica Herceg - Bosna, kao politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskog naroda u BiH osnovana je 18. novembra 1991. godine, a 28. avgusta 1993. godine prerasta u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, kao hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu BiH.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna kao politička i teritorijalna cjelina je ukinuta potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma, 18. marta 1994. godine.

Hrvatski predstavnici u BiH su nezadovoljni položajem Hrvata u Federaciji BiH 3. marta 2001. godine proglasili Hrvatsku samoupravu, ali je međunarodna zajednica ugasila nakon pola godine, 6. oktobra 2001. godine.

(Srna, foto: poskok.info)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE