• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR: Posao u BiH nije završen

Neuspjeh u okviru nastojanja da se formira Savjet ministara BiH pokazuje da je posao u BiH daleko od završenog, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika.

 OHR: Posao u BiH nije završen Izvor: MONDO

Neuspjeh u okviru nastojanja da se formira Savjet ministara BiH ili da se usvoji budžet za 2011. godinu pokazuju da je 16 godina nakon parafiranja Mirovnog sporazuma u Dejtonu posao u BiH daleko od završenog, saopšteno je danas iz Kancelarije visokog predstavnika.

OHR podsjeća da se danas obilježava 16. godišnjica od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je okončao rat u BiH i zemlji osigurao ustavni i politički okvir za napredovanje ka potpunoj integraciji u evroatlantske institucije. Iz OHR-a ističu da, nažalost, potencijal ustavnog okvira koji Dejton pruža za obezbjeđenje stabilnosti zemlje i prosperiteta njenih građana ostaje neiskorišćen.

"Umjesto toga, bosanskohercegovački političari i dalje pokazuju jako malo spremnosti na kompromis, čime dovode do stagnacije, a ne napretka. Neki politički predstavnici iz svih dijelova BiH i dalje dovode u pitanje Mirovni sporazum", smatra ORH-a. Prema njihovom mišljenju, trenutna politička situacija ugrožava demokratske institucije BiH, usporava proces evroatlantskih integracija i nanosi štetu ekonomiji.

OHR naglašava da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko jasno rekao da napredak ostvaren u provođenju mirovnog sporazuma neće biti poništen i ocjenjuje da, bez obzira na sve, BiH još sa optimizmom može gledati na budućnost, te da pristupanje EU i NATO ostaje realna perspektiva, koja ima potencijal da stimuliše pozitivne promjene.

Međunarodna zajednica će i dalje biti pouzdan partner u postizanju cilja, koji podrazumijeva snažne i funkcionalne entitete u okviru snažne i funkcionalne države. "Međutim, za postizanje ovog cilja potrebna je dramatična promjena, koja počinje od bosanskohercegovačkog rukovodstva", ističe se u saopštenju.

OHR smatra da političko rukovodstvo BiH mora početi da pokazuje spremnost na kompromis i na poštivanje potreba građana, tako što će te potrebe staviti na prvo mjesto, iznad uskih političkih interesa. 

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE