• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U RS Dejtonski sporazum slave, u FBiH kritikuju

Dok u RS smatraju da je Dejtonski sporazum trajno rješenje koje je donijelo mir, u FBiH smatraju da ga treba zamijeniti drugačijim ustavom.

 U RS Dejtonski sporazum slave, u FBiH kritikuju Izvor: MONDO

Nebojša Radmanović, srpski član Predsjedništva BiH, kaže da je Dejtonski sporazum najbolji mirovni sporazum od Drugog svjetskog rata i da je imao dobru šansu da funkcioniše, ali su ga visoki predstavnici, jedan broj članova Savjeta za sprovođenje mira i političara iz BiH "u hodu mijenjali", pišu Nezavisne novine.

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da će RS uporno braniti svoju autonomiju i tražiti da budu vraćene sve vrijednosti izvornog Dejtonskog sporazuma.

"Pokazali smo da smo spremni i sposobni da branimo našu autonomiju i naše vrijednosti i danas na šesnaest godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma treba reći da je naš koncept da RS bude što samostalnija u BiH i da se vrate naša prava", rekao je Dodik.

Boris Tadić, predsjednik Srbije, izjavio je da se problemi u BiH moraju rješavati u duhu Dejtonskog sporazuma i da Srbija želi da pomogne u pronalasku tih rješenja, ali da ničim neće ugroziti interese RS.

Tadić je istakao da je Dejtonski sporazum donio mir i definisao pravni okvir za funkcionisanje BiH i da se Srbija, kao garant i supotpisnica sporazuma, drži principa koje je Dejtonski sporazum uspostavio, a to je da samo entiteti i predstavnici tri naroda mogu da donose političke odluke koje podrazumijevaju i eventualne ustavne izmjene.

Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade RS, rekao je da je RS za izvorni Dejtonski sporazum i da od njegovog poštovanja zavisi budućnost BiH.

Biljana Plavšić, bivši predsjednik RS, smatra da RS treba da traži vraćanje nekih ovlašćenja prenesenih na nivo BiH, kao i da uvede plan štednje, a da Sarajevo treba što prije da shvati da nema unitarne BiH.

Rajko Kuzmanović, bivši predsjednik RS, je rekao da je Dejtonski sporazum garancija da će u ovom dijelu svijeta zavladati mir.

Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije, kaže da je RS jedina pobjeda srpskog naroda u proteklih nekoliko decenija.

"Da nije bilo Dejtonskog sporazuma teško da bi se sačuvala i odbranila RS", rekao je Dačić, dodajući da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, smatra da se on ne može mijenjati bez saglasnosti sva tri naroda i dva entiteta.

Miro Lazović, član delegacije koja je u ime tadašnje BiH potpisala Dejtonski sporazum, je rekao da je Dejtonski mirovni sporazum donio mir, ali i niz problema.

Sulejman Redžić, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", je rekao da je Dejtonski sporazum "bez imalo ograničenja i političke moralnosti ugasio tadašnju legalnu državu BiH i lansirao RS u njenim političkim i geografskim koordinatama".

Kasim Trnka, profesor ustavnog prava, je rekao da ratne ideologije i poslije Dejtona nastoje da se realizuju političkim sredstvima. On smatra da Dejtonski sporazum ima konstrukcione greške koje su, prije svega, rezultat nagodbe velikih sila.

Takođe, u RS je juče bio neradni dan, dok je u FBiH radni dan. Podsjećamo, 21. novembra 1995. godine, u američkoj bazi "Rajt Peterson" u Dejtonu Dejtonski sporazum su parafirali Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević, a potpisali u Parizu 14. decembra iste godine.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE