• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi poziv mašinovođama da dođu na posao

Uprava ŽRS pozvala je mašinovođe da dođu na posao i tvrdi da disciplinski postupci nužno ne znače i prestanak radnog odnosa.

 Novi poziv mašinovođama da dođu na posao Izvor: MONDO

U saopštenju Uprave ŽRS navodi se da kompletan prevoz teretnog saobraćaja i dalje obavlja 30 do 35 mašinovođa i da se danas očekuje da se na posao javi manja grupe mašinovođa, "koji žele da rade, ali su i dalje u strahu od odmazde" kolega.

Izvršni direktor Poslova operacija Draženko Todorović poziva sve mašinovođe, kojima je u interesu prosperitet ŽRS i RS da se vrate na posao i jave svojim neposrednim rukovodiocima.

Iz Uprave navode da disciplinski postupci, koji su u toku, nužno ne znači i prestanak radnog odnosa, već postoji i mogućnost novčane kazne ili preraspodjele na drugo radno mjesto.

"To je jedino pravo rješenje ovakve situacije do izrade novog kolektivnog ugovora koja je u toku", ističe Uprava ŽRS.

Mašinovođe su od 10. oktobra u štrajku i traže isplatu razlike u zaostatku dodatka na platu koji se u stručnoj terminologiji naziva kilometar, kao i dalju isplatu kilometra po ranije utvrđenoj cijeni od 2,4 KM. Ovaj prekid rada Uprava smatra nezakonitim.

Mašinovođe su za sutra najavile dolazak u Banjaluku na mirne proteste, uoči sjednice Vlade RS, zakazane za 24. novembar, na kojoj će biti riječi o stanju u ŽRS o čemu je informaciju trebalo da sačini radna grupa.

Štrajk mašinovođa nanio je ogromne štete kompaniji, ali i privredi RS. Generalni direktor "Željeznica RS" Dragan Savanović ranije je rekao da dnevna direktna šteta prelazi 50.000 KM samo kada je u pitanju smanjen obim prevoza, a procjene su da je kompaniju ovaj posljednji štrajk koštao više od dva miliona KM.

Stanje u kompaniji dodatno otežava i gubitak koji u prvih devet meseci ove godine iznosi 15,6 miliona KM.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE