• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbijen Karadžićev zahtjev za pauzu

Pretresno veće Haškog tribunala odbilo je danas zahtjev Radovana Karadžića da proglasi pauzu u suđenju prije nego što tužioci počnu izvođenje dokaza o optužbi za genocid u Srebrenici.

 Odbijen Karadžićev zahtjev za pauzu Izvor: MONDO

Sredinom oktobra optuženi bivši predsjednik Republike Srpske je taj zahtjev podnio uz obrazloženje da mu je tužilaštvo dostavilo veliku količinu dokumenata o Srebrenici koje nije mogao na vrijeme da prouči zbog drugih obaveza u tekućem procesu.

Predsjedavajući veća O Gon Kvon istakao je da je Karadžić preuzeo odgovornost za korišćenje resursa tima odbrane na najbolji način kada je odlučio da se brani sam.

Prema odluci, odbrana je imala dovoljno vremena da prouči sve materijale tužilaštva, tim prije što je odavno bila obaviještena o tome kako će teći dokazni postupak.

Do početka izvođenja dokaza o Srebrenici ostalo je da, poslije tekućeg iskaza vojnog vještaka Juana Brauna, sudije saslušaju još jednog svjedoka optužbe.

Prvi iskaz o masovnom ubistvu Muslimana iz Srebrenice, koji će dati zaštićeni svjedok KDž-039, mogao bi započeti krajem ove ili početkom sljedeće nedjelje.

Po najavi tužilaštva, taj svjedok je preživio strijeljanje stotina Muslimana u selu Orahovac kod Zvornika u julu 1995. godine.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata iz opština širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje plavih šljemova UN za taoce, 1992-95.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE