• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez vjeronauke za pravoslavnu djecu

U osnovnim školama Kantona Sarajevo nema časova vjeronauke za pravoslavnu djecu iako iz Srpske pravoslavne crkve godinama traže organizovanje ove nastave.

 Bez vjeronauke za pravoslavnu djecu  Izvor: MONDO

"Tri godine pišem Vladi Kantona Sarajevo, odnosno resornom ministarstvu, da mi pomogne da organizujem vjeronauku. Nemamo vjeronauku u školama za pravoslavnu djecu u Kantonu Sarajevo i nudimo rješenje za to, ali niko u Ministarstvu nema sluha", kaže paroh sarajevski Vanja Jovanović za današnje "Nezavisne novine".

On ističe da je, prema popisu učenika iz 2010. godine, registrovano 51 pravoslavno dijete u osnovnim školama. "Mi možemo organizovati vjeronauku pri crkvi, ali roditelji ne mogu dovoziti djecu s rubnih područja sarajevskog Kantona. Pokušali smo to, ali nije išlo, jer je naporno i za roditelje i za djecu", rekao je Jovanović.

Paroh sarajevski dodaje da sve ove godine u školama Kantona Sarajevo postoji vjeronauka za djecu muslimana i katolika, a nema za djecu pravoslavne vjere, niti je ikada i postojala.

"Uradio sam projekat u kojem nudim da Crkva sve organizuje, nudimo i naš prostor. Djecu bi jednom nedjeljno, vikendom dovodili na nastavu i ta bi ocjena bila validna, ali nemamo novac za prevoz djece. Tražili smo sredstva od resornog ministarstva, oko 30.000 KM godišnje, ali niko ne reaguje", rekao je Jovanović.

Predsjednik Demokratske inicijative sarajevskih Srba Jovo Janjić kaže da je nepostojanje vjeronauke za pravoslavnu djecu u školama u Kantonu Sarajevo višegodišnji problem, te da je i ovo udruženje imalo nekoliko neuspješnih akcija u proteklim godinama.

Portparol Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Stefan Pejović rekao je da ovo ministarstvo planira da u saradnji sa SPC od iduće školske godine uvede predmet vjeronauke za djecu pravoslavne vjeroispovijesti u školama sarajevskog kantona.

"Ministarstvo je već dalo odobrenje da za određeni broj djece pravoslavne vjeroispovijesti iz Ilijaša, čiji su roditelji pokazali interes, bude organizovana nastava iz navedenog predmeta", naveo je Pejović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE