• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protest mašinovođa u Banjaluci

Predstavnici mašinovođa traže od Uprave ŽRS da obustavi disciplinske postupke, koji su protiv njih pokrenuti zbog štrajka koji traje od 10. oktobra

 Protest mašinovođa u Banjaluci Izvor: MONDO

Predstavnici mašinovođa Željeznica Republike Srpske zatražili su od uprave preduzeća da obustavi disciplinske postupke pokrenute protiv njih zbog štrajka koji traje od 10. oktobra, kao i sastanak sa predstavnicima Vlade Srpske.

Na mirnim protestima u banjalučkom parku "Mladen Stojanović" danas se okupilo oko 200 ljudi, a predstavnicima pregovaračke grupe mašinovođa iz Doboja pridružile su se penzionisane kolege, članovi Konfederacije sindikata RS, određen broj radnika ŽRS i drugih firmi koje žele da pokažu solidarnost.

Mašinovođa Milan Pejinović, koji je dobio otkaz u disciplinskom postupku, kaže da će se mašinovođe vratiti na posao samo ukoliko budu obustavljeni disciplinski postupci, što su zatražili i tokom jučerašnjih razgovora sa generalnim direktorom Draganom Savanovićem koji je rekao da će rješenje potražiti sa resornim ministrom i Vladom.

"Odgovornost treba da snose generalni direktor i uprava preduzeća. Mašinovođe ne mogu da snose odgovornost za nastalu štetu, jer mi ne upravljamo preduzećem", naglasio je Pejinović.

On je dodao da je od početka štrajka 10. oktobra teretni prevoz na nivou od 40 odsto, od čega jedan dio prihoda uzimaju "Željeznice Federacije BiH".

Prema riječima Pejinovića, predstavnici mašinovođa uputili su pismo predsjediku RS Miloradu Dodiku u kojem, se između ostalog, navodi da je uzrok lošeg stanja nesposobnost generalnog direktora da preuzme profesionalni rizik i odgovornost i da njegovu odgovornost treba da preuzmu predsjednik i Vlada.

Mašinovođe RS u pismu je je podržala i Jedinstvena konfederacija baze prevoza Italije.

Uprava ŽRS saopštila je da je danas počela postupak utvrđivanja odgovornosti i davanja otkaza mašinovođama zbog neopravdanih izostanaka s posla.

Poslanici opozicionih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) napustili su skupštinsku salu nakon pauze, zbog toga što još niko iz Vlade, kako su naveli, nije razgovarao sa mašinovođama koji danas protestuju u Banjaluci.

Šef poslaničkog kluba PDP-a Zoran Đerić zatražio je prekid zasjedanje parlamenta dok neko iz Vlade ne primi na razgovor delegaciju mašinovođa.

Šef kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica rekao je da su salu napustili poslanici SDS-a, PDP-a, Srpske radikalne stranke i Demokratske partije (DP), a pridružio im se i poslanik SDP-a BiH Slobodan Popović.

"Tražimo da Vlada RS primi mašinovođe i postigne sa njima dogovor u vezi sa rješavanjem njihovog problema, u suprotnom pridružićemo se današnjim protestima mašinovođa i nećemo učestvovati u radu parlamenta", poručio je Govedarica.

On je demantovao špekulacije da je klub poslanika SDS-a platio autobuse da dovezu mašinovođe na proteste u Banjaluku.

Poslanik PDP-a Slavko Vučurević osudio je ponašanje Vlade i nadležnog ministarstva jer ne žele da razgovaraju sa mašinovođama, dok poslanik DP-a Dragan Čavić smatra opravdanim zahtjeve štrajkača, navodeći da ukupna plata mašinovođe sa 38 godina radnog staža sa minulim radom iznosi 798 KM.

Poslanik SDS-a Nenad Stevandić rekao je da mašinovođe pitaju Vladu "ko je platio penzionisanog vehabiju iz Novog Grada da vozi, dok srpske mašinovođe od kojih su većina borci, invalidi i nosioci ordena štrajkuju u Banjaluci".

Mašinovođe su u štrajku od 10. oktobra i traže isplatu razlike u zaostatku dodatka na platu koji se u stručnoj terminologiji naziva kilometar, kao i dalju isplatu kilometra po ranije utvrđenoj cijeni od 2,4 KM. Uprava ovu obustavu rada smatra nelegalnom.

Štrajk mašinovođa nanio je ogromne štete kompaniji, ali i privredi RS. Generalni direktor "Željeznica RS" Dragan Savanović ranije je rekao da direktna dnevna šteta prelazi 50.000 maraka samo kada je u pitanju smanjen obim prevoza, a procjene su da je kompaniju ovaj štrajk koštao više od dva miliona KM. Stanje u kompaniji dodatno otežava i gubitak koji u prvih devet meseci ove godine iznosi 15,6 miliona KM.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE