• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnica protiv Omanovića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Emira Omanovića (65) iz Sarajeva koja ga tereti za utaju poreza, čime je oštetio budžete za 95.541 KM.

 Optužnica protiv Omanovića Izvor: MONDO

Omanović je, prema navodima optužince, od 18. februara do 29. jula 2005. godine, kao direktor i odgovorno lice u sarajevskom preduzeću "Ataše" prodao za gotovinu robu vrijednu 159.362 KM njemu poznatim kupcima, s namjerom da izbjegne plaćanje davanja propisanih poreskim zakonodavstvom BiH.

Da bi to prikrio, prikazao je ovu prodaju fiktivnim narudžbenicama, računima i otpremnicama, čime je izbjegao da plati porez na promet proizvoda u iznosu od 31.620, za koliko je oštećen budžet BiH.

U optužnici se navodi da je Omanović od 12. novembra do 27. decembra 2004. godine, s namjerom da izbjegne plaćanje davanja propisanih poreskim zakonodavstvom FBiH, robu vrijednu 324.976 KM prodao njemu poznatim kupcima za gotovinu, na prethodno pomenuti način, te je izbjegao i nije platio porez na promet proizvoda u iznosu od 63.920 KM, za koliko je oštećen budžet FBiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Omanovića terete da je izbjegao plaćanje davanja propisana poreskim zakonodavstvom BiH i FBiH dajući lažne podatke o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa poreskih obaveza, a iznos obaveze čije je plaćanje izbjegnuto prelazi iznos od 50.000,00 KM, čime je počinio krivično djelo utaje poreza. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE