• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neustavno obilježavanje 25. novembra

Obilježavanje 25. novembra kao "dana državnosti" apsolutno je kršenje i ignorisanje Ustava BiH, saglasni su predstavnici političkih partija u RS.

 Neustavno obilježavanje 25. novembra Izvor: MONDO

Obilježavanje 25. novembra kao "dana državnosti", te pokušaj nametanja da se ovaj dan slavi i na nivou zajedničkih institucija apsolutno je kršenje i ignorisanje Ustava BiH, saglasni su zvaničnici i predstavnici najjačih političkih partija u Republici Srpskoj.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske Igor Radojičić ističe da sazivanje prijema u Predsjedništvu BiH povodom 25. novembra nema ustavno i zakonsko utemeljenje.

"Narodna skupština Srpske usvojila je Zakon o praznicima i niko ne spori pravo Federaciji BiH da utvrdi praznike onako kako smatra njihov parlament. Na nivou BiH nema dogovora i, prema tome, sve ono što se dešava na tom nivou, a odnosi se za praznike, izlazi iz okvira zakona", rekao je Radojičić Srni.

On je naglasio da takvo ponašanje šteti ustavno-pravnom poretku i razumijevanju u BiH i podsjetio da svaki entitet reguliše praznike svojim zakonima.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Željko Mirjanić upozorava da godinama političari iz Federacije BiH u institucijama BiH proslavljaju 25. novembar, ali da su to privatne proslave na kojima ne učestvuju predstavnici Srpske.

"To je pokušaj da se pokaže kontinuitet BiH sa nekadašnjom Socijalističkom Republikom BiH. Ne može se odvojiti proslava 25. novembra od 29. novembra, a činjenica je da su se oni koji proslavljaju 25. novembar zalagali da se BiH odvoji od nekadašnje Jugoslavije", rekao je Mirjanić i napomenuo da je u BiH potrebna saglasnost svih da bi se neki praznik zajednički proslavljao.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Srpske Vukota Govedarica smatra da je obilježavanje 25. novembra potvrda da predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija nastavlja obilježavanje datuma koji u sadašnjoj BiH ne važe.

"To za nas nije praznik. Potrebno je usvojiti zakon o državnim praznicima na nivou BiH kojim bi bili definisani praznici koje treba obilježavati", rekao je Govedarica Srni.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zoran Đerić navodi da se 25. novembar slavio u bivšoj Jugoslaviji i da je njegovo obilježavanje u sadašnjoj BiH i na nivou zajedničkih institucija - neustavno.

"Svi oni koji to danas pokušavaju da slave i da organizuju nekakve prijeme rade protiv Ustava BiH. Na takav način se ovdje ne može graditi suživot", rekao je Đerić Srni.

On je naglasio da taj navodni praznik pripada prošlosti i da se građani BiH moraju okrenuti budućnosti i težiti za boljim životom.

Poslanik Socijalističke partije Saša Čudić napomenuo je da je u Srpskoj 25. novembar radni dan i da ne treba pridavati značaj tom datumu.

"Sazivanje prijema u Predsjedništvu BiH neustavno je, ali i nepristojno, jer tu neće biti predstavnika Srpske", rekao je Čudić Srni.

Šef Kluba poslanika SDP BiH – SDA u Narodnoj skupštini Srpske Slobodan Popović kaže da se u BiH treba obilježavati 25. novembar i da u aneksu četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma piše da "BiH nastavlja kontinuitet međunarodno priznate Republike BiH i da svi praznici te države vrijede ukoliko se ne usvoje novi".

"S obzirom na to da zakon o praznicima nije donesen, onda vrijede oni praznici koji su ranije usvojeni. Stvar je u tome hoćemo li u ovoj zemlji biti legalisti i poštivati anekse mirovnog sporazuma", rekao je Popović Srni.

Predsjednik RS Milorad Dodik uputio je juče otvoreno pismo svim ambasadorima u BiH u kojem upozorava da se najavama obilježavanja 25. novembra kao takozvanog "dana državnosti BiH" i pokušajima nametanja obilježavanja ovog dana i na nivou zajedničkih institucija očigledno krše važeći propisi i ignoriše Ustav BiH koji je dio međunarodnog ugovora.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE