• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS dobija dodatne izborne jedinice?

Predloženim amandmanom RS bi umjesto sadašnjih šest imala devet izbornih jedinica

 RS dobija dodatne izborne jedinice? Izvor: MONDO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić predložio je amandman na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona RS, kojim bi se sadašnjih šest preuredilo u devet izbornih jedinica.

"Ovo je jedinstvena prilika da Narodna skupština uredi izborne jedinice, jer za to ima nadležnost i to smatram pravom i obavezom", rekao je Radojičić predlažući amandman u ime Kluba poslanika SNSD-a.

Radojičić je istakao da su predložene određene korekcije mandata i izbornih jedinica u RS u skladu sa pravilima koja su propisana Izbornim zakonom BiH.

Prema njegovim riječima, u posljednjih deset godina od kada se primjenjuju izborna pravila došlo je do disproporcije u odnosu broja glasača i dodijeljenih mandata.

"Trenutno je mandat u Krajini za 6 000 građana veći u odnosu na mandat u Hercegovini. Taj trend se i dalje nastavlja i zbog toga je to potrebno korigovati u okvirima Izbornog zakona BiH", dodao je Radojičić.

Radojičić je naglasio da se predloženim amandmanom želi izvršiti povećanje jednog direktnog mandata na račun jednog kompenzacionog mandata na dosadašnjoj izbornoj jedinici jedan.

"Time bi se samo blago korigovala sadašnja disproporcija jer je broj građana po jednom mandatu u izbornoj jednici jedan 21 296, a promjenom bi to bilo od 19 do 20 hiljada građana zavisno od toga da li izborna jednica ostaje u cjelini ili se dijeli", pojasnio je Radojičić.

Predsjednik parlamenta Srpske je napomenuo da se u drugim izbornim jedinicama ne bi povećavao ni smanjivao broj mandata.

"Predloženo je i da se dosadašnjih šest izbornih jedinica preuredi u devet izbornih jedinica po prirodnim i geografskim cjelinama. Izborna jedinica jedan dolazi do gornje granice dozvoljenog broja mandata po izbornoj jedinici i mora se podijeliti na dvije prirodne cjeline, odnosno da izbornu jedinicu jedan čine Prijedor i opštine Krupa na Uni, Kozarska Dubica, Novi Grad, Oštra Luka i Kostajnica i koja bi birala sedam poslanika", pojasnio je Radojičić.

On je istakao da bi drugu izbornu jedinicu činile opštine Gradiška, Laktaši, Srbac i Prnjavor koje bi takođe birale sedam poslanika.

"Najveća izborna jedinica je Banjaluka sa susjednim opštinama, gdje bi trebalo povećati broj direktnih mandata zbog najviše birača, ali Izborni zakon BiH ne dozvoljava da bilo šta pomjeramo ukoliko ne bi oduzimali nijednoj izbornoj jedinici", kaže Radojičić.

On je naveo da je prijedlogom amandmana predviđeno da se dosadašnja izborna jedinica tri razdvoji na dvije cjeline - jednu koju bi činile opštine Derventa, Vukosavlje i Modriča i drugu koju bi činile opštine Doboj, Petrovo i Teslić.

"U izbornoj jedinici Bijeljina ne bi se mijenjalo ništa, a dosadašnja izborna jednici pet se sastoji od dvije prirodne regije - istočno sarajevska i zvornička. Postoji kapacitet da se one podijele na dvije regije - jednu Zvroničku koju bi činili Vlasenica, Bratunac, Šekovići, Zvornik, Osmaci, Srebrenica i Milići i koja bi birala sedam poslanika i drugu istočno sarajevsku koju bi činili Sokolac, Pale, Istočni Stari Grad, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Trnovo, Rogatica i Han Pijesak i koje bi birale četiri poslanika", pojasnio je Radojičić.

On je napomenuo da se u hercegovačkoj regiji ništa ne bi trebalo mijenjati.

"Ovaj prijedlog nije u smislu izbornog zakona u potpunosti savršen, ali je iskorišten maksimum u okviru Izbornog zakona BiH", zaključio je Radojičić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE