• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predložen pritvor osumnjičenima za zločine u Silosu

Tužilaštvo BiH predložilo je pritvor od 30 dana osmorici Bošnjaka koji su osumnjičeni da su izvršili ratni zločin protiv Srba i Hrvata

 Predložen pritvor osumnjičenima za zločine u Silosu Izvor: MONDO

Sudu BiH predloženo je da odredi pritvor Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu.

Svi navedeni su osumnjičeni da su izvršili ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika srpske i hrvatske nacionalnosti u logoru "Silos" u Tarčinu, u Osnovnoj školi "9. maj" u Pazariću, kao i logoru u magacinima kasarne "Krupa" .

"Tužilac je predložio određivanje pritvora za prvih sedam osumnjičenih jer smatra da bi oni boravkom na slobodi mogli vršiti uticaj na svjedoke, a i riječ je o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od 10 godina i teža", rekla je Selma Hećimović, portparol Tužilaštva BiH.

Ona je napomenula da se u obrazloženju zahtjeva za izricanje mjere privora navodi i da je ova mjera neophodna zbog toga što bi njihovo puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

"Za osumnjičenog Nermina Kalembera predloženo je određivanje mjere pritvora zbog bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao vršiti uticaj na svjedoke, saučesnike ili pomagače", dodala je Hećimovićeva.

Odluku o pritvoru donijeće Sud BiH.

Hećimovićeva je podsjetila da su osumnjičene juče ujutro uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) jer im se na teret stavlja zločin protiv civila i ratnih zarobljenika srpske i hrvatske nacionalnosti, koji su držani u protivpravnom zatočeništvu u logoru "Silos" u Tarčinu, u Osnovnoj školi "9. maj" u Pazariću, kao i logoru u magacinima kasarne "Krupa" .

"Silos" je bio mučilište za više od 600 Srba, od kojih 24 nije dočekalo oslobađanje. Među ubijenima je bilo žena, djece, te muškaraca starijih od 80 godina.

Logor "Silos" u Tarčinu, naselju u blizini Hadžića, formiran je početkom rata, a zatvoren 27. januara 1996. godine, dva mjeseca nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE