• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mašinovođe se vraćaju na posao?

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Aleksandar Džombić i predstavnici mašinovođa ŽRS dogovorili da prestaje obustava rada mašinovođa

 Mašinovođe se vraćaju na posao? Izvor: MONDO

Mašinovođa Radenko Marić rekao je večeras poslije sastanka u Palati Republike u Banjaluci da će se mašinovođe sutra u 7.00 časova javiti u svoje radne jedinice, prenosi Srna.

"Imamo obećanje predsjednika i premijera da ćemo sve buduće probleme rješavati u dogovoru sa njima i upravom ŽRS", rekao je Marić i zahvalio se Dodiku i Džombiću na održanom sastanku.

Predsjednik Dodik rekao je da neće biti nikakvog revanšizma prema mašinovođama, ali da treba nastaviti proces utvrđivanja odgovornosti.

"Obostrano smatramo da treba nastaviti sa procesom utvrđivanja odgovornosti za eventualne propuste i kršenje zakona, ali to ne smije biti u obliku revanšizma ili bespravnog progona bilo koga. U tom pogledu mislim da se stvaraju uslovi kako bismo mogli da razgovaramo o svim otvorenim pitanjima koji su suština ovog nesporazuma između Uprave ŽRS i radnika", istakao je Dodik.

On je dodao da vlast Srpske svakome garantuje da može, u skladu sa zakonom, da računa na sva prava iz radnog odnosa.

"Postoji spremnost da se sagledaju svi realni problemi Željeznica i da se nađu zajednička rješenja koja će dovesti do toga da firma u budućnosti bude potpuno stabilna i da se održi njena ekonomska i poslovna stabilnost", istakao je Dodik.

Premijer Džombić rekao je da se sastanak završio dogovorom o prestanku nezakonite obustave rada, te da će uspostavljanjem željezničkog saobraćaja biti prekinuto nanošenje štete Željeznicama i privredi Srpske.

On je ponovio da će se nastaviti utvrđivanje odgovornosti za eventualne propuste svih zaposlenih u ŽRS, ali da revanšizam nije ni planiran.

"Najbitnije u ovom trenutku je da se mašinovođe vrate na radne zadatke i da eliminišemo potencijalne gubitke koji bi se mogli stvarati u budućem vremenu. Bitno je da dijalogom rješavamo sve probleme, ne samo mašinovođa već sve probleme Željeznica i potrebu za njihovim restrukturisanjem i očuvanjem kontinuiteta poslovanja, jer je to od strateškog interesa za RS", istakao je Džombić.

On je naveo da se ŽRS nalaze u teškim finansijskim problemima, te da je Vlada Srpske spremna da se uključi u te probleme, ali da su im potrebni sagovornici.

"Ove godine je svaki drugi mjesec bio štrajk i nismo imali nekog ko će sa nama razgovarati kako i na koji način da restruktuiramo ŽRS. Spremni smo da damo sav doprinos u smislu restrukturisanja i obezbjeđivanja kontinuiteta poslovanja ŽRS", rekao je Džombić.

Mašinovođe su se u pisanoj izjavi ogradile od svih pokušaja manipulacije mašinovođama pojedinih političkih partija zbog jeftinih politikantskih razloga, te navode da ovo nema nikakve veze sa politikom.

Mašinovođe su u štrajku od 10. oktobra, a njihov štrajk nanio je ogromne štete kompaniji, ali i privredi RS. Generalni direktor "Željeznica RS" Dragan Savanović ranije je rekao da direktna dnevna šteta prelazi 50.000 maraka samo kada je u pitanju smanjen obim prevoza, a procjene su da je kompaniju ovaj štrajk koštao više od dva miliona KM. Stanje u kompaniji dodatno otežava i gubitak koji u devet meseci ove godine iznosi 15,6 miliona KM.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE