• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Sejdić-Finci": Komisija bez dogovora

Privremena zajednička komisija Parlamentarne skupštine BiH nije uspjela da postigne dogovor o prijedlogu ustavnog amandmana u predmetu "Sejdić - Finci"

 "Sejdić-Finci": Komisija bez dogovora Izvor: MONDO

Komisija na sjednici nije raspravljala ni o jednom konkretnom prijedlogu, pa je odlučeno da se nakon dodatnih konsultacija članova sa rukovodstvima strankama pokušaju sačiniti pojedinačni prijedlozi rješenja do naredne sjednice zakazane za 1. decembar.

Na narednoj sjednici Komisije bi amadmani bili ili konačno usvojeni ili bi se domovima Parlamentarne skupštine BiH poslao samo izvještaj o radu komisije, koji bi nakon toga dali smjernice za dalje aktivnosti o ovom pitanju.

Predsjedavajući Komisije Šefik Džaferović rekao je da je u dosadašnjem radu komisije jedini zajednički imenitelj bila saglasnost oko formiranja kluba ostalih u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a da o ostalim pitanjima izmjene Ustava još nema većine potrebne za dogovor.

Džaferović je naglasio da će Komitet ministara Savjet Evrope ukoliko Komisija samo dostavi izvještaj o svom radu parlamentu BiH, ocijeniti da BiH "nije preduzela kredibilan napor na provođenjeu presude".

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Krstan Simić danas je trebalo da predstavi prijedlog ustavnog amandama koji je sačinio SNSD, ali je iz tehničkih razloga to, ipak, odgodio za 1. decembar.

Simić je ocijenio da ovaj prijedlog - koncept najkonkretnije poštuje sve standarde presude, eliminiše ustavnu diskriminaciju, ne zadire u prava naroda i ne narušava koncept Doma naroda kao institucije.

Amandmanom SNSD-a predlaže da se sastav Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH proširi za tri nova člana iz reda nacionalnih manjina i neopredjeljenih, od kojih bi se jedan birao u Republici Srpskoj /RS/, a druga dva u Federaciji BiH /FBiH/.

SNSD predlaže neposredan izbor članova Predsjedništva BiH /dva iz FBiH, jedan iz RS/, brisanje nacionalnog prefiksa kod izbora članova Predsjedništva, te onemogućavanje izbora dva člana Predsjedništva BiH iz istog naroda.

Član Komisije iz SDP-a Saša Magazinović istakao je tokom rasprave da je SDP spreman da razgovara i o prijedlogu direktnog izbora članova Predsjedništva BiH koji predlaže SNSD, ukoliko bi taj prijedlog mogao dobiti dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Magazinović je ocijenio da su stavovi članova Komisije trenutno udaljeniji po pitanju izbora članova Predsjedništva BiH od pitanja proširivanja Doma naroda uključivanjem pripadnika ostalih, ali je izrazio sumnju da će se i o tom pitanju uspjeti postići rješenje.

Rok koji je Parlamentarna skupština BiH dala Komisiji za izradu prijedloga ustavnog amandmana za provođenje presude "Sejdić-Finci" je 30. novembar.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE