• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odštampan milioniti biometrijski pasoš

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) danas je odštampala milioniti biometrijski pasoš.

 Odštampan milioniti biometrijski pasoš Izvor: MONDO

Od 15. oktobra 2009. godine, od kada je u BiH počelo izdavanje biometrijskih pasoša, u kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova, MUP-u Republike Srpske, Javnom registru Brčko distrikta te diplomatsko-konzularnoj mreži, do danas je podneseno ukupno 1 022 811 zahtjev za idavanje ovih pasoša.

Građani BiH od 15. decembra prošle godine sa biometrijskim pasošima bez viza mogu putovati po zemljama Šengena, podsjećaju iz IDDEEA.

"Tokom 2008. i 2009. godine, zajedno sa nadležnim državnim, entitetskim i kantonalnim organima, stvorili smo zakonske i tehničke uslove za funkcionisanje sigurnog i efikasnog sistema putnih isprava. Ovim su okončane sve pripreme za uvođenje biometrijskih pasoša, a BiH je ispunila najvažniji uslov za liberalizaciju viznog režima sa zemljama Šengena", navodi se u saopštenju IDDEEA.

Iz ove agencije ističu da je cijeli proces, osim izmjena više od 35 zakonskih i podzakonskih akata, podrazumijevao i uvezivanje svih matičnih ureda kako bi se između nadležnih organa nesmetano i efikasno vršila elektronska provjera podataka potrebnih za izdavanje putnih isprava.

To je bio jedan od osnovnih uslova za sigurno funkcionisanje "lanca identiteta" - lanca institucija koje učestvuju u procesu izdavanja ličnih dokumenata u BiH.

U ovaj lanac uvezani su svi matični uredi i ministarstva unutrašnjih poslova u BiH, kao i diplomatsko-konzularna mreža, a štampanje i distribucija biometrijskih pasoša ka nadležnim organima vrši se kontinuirano bez problema i prema ustaljenom planu štampanja i distribucije, dodaju iz IDDEEA.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE