• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vozači, pazite na konje!

MUP Livanjskog kantona upozorava vozače da voze opreznije zbog magle i poledice, a uveče zbog prisustva konja na prevoju Borova glava!

 Vozači, pazite na konje! Izvor: MONDO

Ministarstvo unutrašnjih poslova Livanjskog kantona upozorilo je vozače da na magistralnom putu Livno - Kupres ujutru voze opreznije zbog magle i poledice, a uveče zbog prisustva konja na prevoju Borova glava, gdje im je najveće stanište.

Portparol Uprave policije kantonalnog MUP-a Ivica Vrdoljak potvrdio je Srni da je sinoć na prevoju Borova glava kod sela Potočani Mario Baković iz Livna, vozeći automobil "škoda", udario konja i lakše ga povrijedio. Na automobilu je pričinjena manja materijalna šteta.

Vrdoljak je podsjetio da divlji konji sa visoravni Kruzi iznad Livna zimi ugrožavaju bezbjednost saobraćaja na dionici magistralnog puta Livno - Kupres, što je posebno opasno zbog magle i smanjene vidljivosti. Konji se do puta spuštaju zbog soli, kojom se kolovoz posipa.

Prema njegovim riječima, opasnost posebno vreba vozače koji nisu sa ovog područja i ne znaju za konje na Borovoj glavi i njihove navike u zimskoj sezoni.

Vozači često ne poštuju znakove upozorenja koje je postavila Turistička zajednica Livanjskog kantona, dodao je Vrdoljak.

Na području visoravni Kruzi prošle zime evidentirano je 196 konja koji već 40 godina žive pod vedrim nebom i nemaju vlasnika.

Opštinsko vijeće Livna 16. decembra 2010. godine usvojilo je odluku o zaštiti "ničijih konja", nakon peticije i apela za njihovu zaštitu, koju je potpisalo više od 10.000 ljubitelja životinja iz Livanjskog kantona, BiH i mnogih zemalja Evrope i svijeta. Konji su odavno postali turistička atrakcija livanjskog kraja, a zbog nepažnje vozača svake zime nekoliko ih strada u saobraćaju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE