• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH povećava porez na dohodak?

Ministar finansija i trezora Federacije BiH (FBiH) Ante Krajina rekao je da federalne vlasti namjeravaju da povećaju stopu poreza na dohodak.

 FBiH povećava porez na dohodak? Izvor: MONDO

U pripremi je radni materijal za dopune Zakona o porezu na dohodak FBiH, po kojem bi stopa poreza na plate građana sa primanjima od 1.500 do 2.000 KM bila povećana na 15, a za one od 2.000 na čak 20 odsto, dok bi stopa poreza na plate ispod 1.500 KM ostala 10 odsto.

"Radi se o tome da oni koji imaju veća primanja daju i veći doprinos u rješavanju ovih problema i krize. Međutim to je još u radnoj verziji", rekao je Krajina za "Dnevni avaz".

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi smatra da bi poresko opterećenje za građane trebalo biti uravnoteženo.

"Ne želimo imati situaciju gdje ljudi rade samo da bi plaćali poreze, jer bi to bilo vrlo negativno po ekonomiju. Ne bi bilo mudro povećavati poreze na način da postanu neodrživi", rekao je Davidi.

Predsjednik Privredne komore FBiH Jago Lasić mišljenja je da bi ovakav prijedlog trebalo dobro preispitati u momentu kada se srlja u recesiju.

Neimenovani visoki zvaničnik EU rekao je za "Avaz" da se zvaničnici ovim dovode u situaciju da "potpuno ubiju ekonomiju" i upozorio da bi BiH na ljeto naredne godine mogao da zadesi ozbiljan problem, jer je trenutno bez stend-baj aranžmana MMF-a koji ističe u junu 2012. godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE