• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati u BiH "kuliraju" 25. novembar

Ni u svim kantonima sa hrvatskom većinom u Federaciji BiH 25. novembar nije praznik i neradni dan.

 Hrvati u BiH "kuliraju" 25. novembar Izvor: MONDO

U Zapadno-hercegovačkom kantonu za sve zaposlene danas je običan radni dan, a juče su u Hercegovačko-neretvanskom kantonu hrvatski odbornici u Gradskom vijeću Mostara bojkotovali svečanu sjednicu povodom dana državnosti BiH, uz obrazloženje da BiH nema zakon o državnim praznicima.

U Livanjskom kantonu 25. novembar neradni je dan za zaposlene u javnom sektoru - opštinsku i kantonalnu administraciju, javna preduzeća, ustanove i škole, dok je običan radni dan za sve zaposlene u privatnom sektoru.

U ovom kao ni u ostalim kantonima sa hrvatskom većinom povodom "dana državnosti" nema nikakvih obilježja ni svečanih programa.

U Federaciji se 25. novembar praznuje kao dan državnosti jer je na taj dan 1943. godine u Mrkonjić Gradu održano prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH-a).

U Republici Srpskoj praznovan je 21. novembar - Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH. Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum, potpisan je u vazduhoplovnoj bazi Rajt-Paterson kod Dejtona, u američkoj državi Ohajo 21. novembra 1995. godine. Ovim sporazumom okončan je rat u BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE