• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krvna grupa u ličnoj karti BiH?

Savjet ministara BiH prihvatio je amandmane da se u novoj ličnoj karti podaci građana pišu ćirilicom i latinicom, kao i da se piše entitetsko državljanstvo.

 Krvna grupa u ličnoj karti BiH? Izvor: MONDO

Amandmanima koje je predložio poslanik SNSD-a Lazar Prodanović predviđena je upotreba ćirilice i latinice u skladu sa ustavnom ravnopravnošću oba pisma, a osim jezika naroda u BiH na ličnim kartama su engleski i francuski.

Drugim amandmanom preporučeno je da se na ličnim kartama, osim državljanstva BiH, ubuduće piše i entitetsko.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović je potvrdio da je iz Savjeta ministara parlamentu BiH upućen još jedan amandman koji bi, ako bude usvojen, značio da se na ličnim kartama nalazila i šifra krvne grupe građanina, ako zahtijeva pri izdavanju dokumenata.

Poslanik SNSD-a Lazar Prodanović rekao je za "EuroBlic" da će ova stranka glasati za izmjene zakona samo ako u parlamentu BiH budu prihvaćena oba njegova amandmana - pismo i entitetsko državljanstvo, a identičan stav ima Klub poslanika SDS-a pa poslanik ove stranke Aleksandra Pandurević poručuje da se radi o poštivanju ustavne odrednice o ravnopravnosti dva pisma, tri jezika i dva entiteta koji prema Ustavu BiH imaju svoja državljanstva.

Prema informacijama ovog lista, bošnjački ministri u Savjetu ministara BiH glasali su protiv unošenja državljanstva u lične karte, što je direktna poruka bošnjačkim poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH da ne glasaju za ovakve izmjene Zakona o ličnoj karti.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE