• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: BiH iluzija od države

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da postoji mogućnost da se formira nekakav Savjet ministara BiH, ali će opet ostati problem i iluzija od države.

 Dodik: BiH iluzija od države Izvor: MONDO

Dodik ističe da nije pretjerano zagrijan za uspjeh BiH zbog toga što RS nema koristi od BiH. "Bilo ili ne bilo BiH, RS može da egzistira. Da RS nije u BiH, bila bi eokonomski jača, moćnija i organizovanija" , rekao je Dodik za "Pres RS".

Predsjednik RS je naveo da razgovor o formiranju Savjeta ministara nije na dnevnom redu predstojećeg sastanka šestorice lidera političkih stranaka iz BiH u Italiji, pošto je taj okrugli sto dogovoren prije tri mjeseca, te upozorio da je problem u tome što se stalno manipuliše i stvara atmosfera neuspjeha "sa namjerom da se prizove neka nova međunarodna intervencija".

On je odbacio mogućnost bilo kakvog "Dejtona dva" uz obrazloženje da se nefunkcionalna BiH u dugom trajanju jedino može raspasti, naglasivši da hipotetički postoji mogućnost da se visoki predstavnik umiješa u proces formiranja vlasti, što bi bio završni udarac BiH.

Komentarišući izjave Bošnjaka nakon što je poručio da veličaju ZAVNOBiH iako nisu bili antifašisti, predsjednik Srpske je rekao da je tokom održavanja ZAVNOBiH-a većina njih bila angažovana u ustašama Ante Pavelića ili nekim drugim fašističkim organizacijama.

"Bošnjaci slavljenjem 25. novembra kao dana državnosti pokušavaju da prikažu da su bili stub antifašističke borbe. To naprosto nije tačno, jer su 85 odsto partizana bili Srbi", pojasnio je Dodik.

Govoreći o političkoj sceni u Srpskoj, Dodik je rekao da SNSD ima odličnu saradnju sa SDS-om na nivou BiH pošto obje stranke imaju patriotsku odgovornost prema svojim biračima i Republici Srpskoj. On nije želio ni da demantuje niti da potvrdi da će te dvije stranke formirati postizborne koalicije u najmanje 40 opština u Srpskoj.

Kada je riječ o opoziciji u Srpskoj, Dodik je rekao da u "opoziciji treba razlikovati kolaboracioniste, kao što su PDP i DP i stranku kao što je SDS koja ima zasluge za ono što je danas RS, ali ne baš sve što sebi pripisuje".

O prekidu štrajka mašinovođa Željeznica Republike Srpske i njegovoj ulozi u tome, Dodik kaže da mu je drago što su shvatili realnost i uvidjeli da je najbitnije da se vozovi pokrenu, te da među njima ima dosta dobrih ljudi i boraca za Srpsku.

"Kada je riječ o priči opozicije da se svi problemi rješavaju na jednoj adresi, smatram da je u ovakvim vremenima ključna stvar imati jake lidere i ljude koji uživaju povjerenje građana. Da nismo uspjeli da riješimo problem sa mašinovođama, ista ta opozicija bi govorila kako Srpska ima nesposobnog predsjednika", pojasnio je Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE