• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lideri iz BiH u Italiji

Lideri šest vodećih političkih stranaka u BiH doputovali u Italiju, gdje će sa međunarodnim zvaničnicima razgovarati o usklađenosti Ustava BiH sa standardima EU.

 Lideri iz BiH u Italiji Izvor: MONDO

Osim Ustava i presude u predmetu "Sejdić-Finci", razgovor na temu "Da li je Ustav BiH kompatibilan s EU", pojedini vide i kao dobru priliku za razgovore o gorućim pitanjima o kojima stranke već mjesecima ne mogu da postignu dogovor.

U italijanskom gradu Kadenabija za učesnike sastanka sinoć je organizovana večera, a jutros će direktor Fondacije "Konrad Adenauer" u BiH Sabina Volkner zvanično otvoriti kolokvijuma pod nazivom ''Da li je Ustav BiH kompatibilan sa EU?''.

U radu kolokvijuma učestvuju predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik, Srpske demokratske stranke Mladen Bosić, HDZ BiH Dragan Čović, HDZ 1990 Božo Ljubić, Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija i Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić.

Prvog dana rad ovog skupa, koji organizuje njemačka Fondacija ''Konrad Adenauer'', uvodno izlaganje o temi "BiH i evropski standardi - očekivanja iz Brisela" imaće direktor Odjeljenja za Evropu pri zajedničkoj službi za spoljne poslove EU Miroslav Lajčak i izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Doris Pak.

Uvodno izlaganje o temi "Šanse i granice Ustava BiH na putu u EU", koje će imati član Evropskog parlamenta Jelko Kacin i specijalni predstavnik EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen, počeće u 11.00 časova.

Diskusija o temi "Rješavanje konflikata u procesu parlamenatrnog odlučivanja" zakazana je za 14.30, a uvodno izlaganje o ovoj temi daće član Bundestaga i potpredsjednik parlamentarne grupe Njemačka - BiH Mihael Brand i bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling.

U ponedjeljak, 28. novembra, predviđene su diskusije o tri teme: "Efikasna država naspram ravnopravnosti naroda? Prioriteti ustavne reforme", "Odluka Sejdić - Finci - modeli implementacije" i "Ustavna reforma u parlamentu. Kako oblikovati proces?".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE