• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sorensen sa Dodikom u Banjaluci

Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen razgovarao je danas u Banjaluci sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom

 Sorensen sa Dodikom u Banjaluci Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocijenio je danas da je logično da se odvoje evropska pitanja od formiranja Savjeta ministara BiH da bi bili ispunjeni uslovi radi aplikacije za status kandidata za prijem u EU.

"Spreman sam podržati pristup da se odvoje evropska pitanja od svih drugih pitanja kako bismo dobili priliku da apliciramo za status kandidata za EU", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za BiH Peterom Sorensenom.

On je ponovio da se ta evropska pitanja odnose na zakon o popisu, zakon o sistemu državne pomoći i implementaciju odluke Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci".

Dodik je naveo da o pitanju zakona o popisu postoji u BiH skoro stoprocentna saglasnost, dodajući da vezanost tih evropskih pitanja sa formiranjem Savjeta ministara onemogućava BiH da ide dalje na svom evropskom putu.

Govoreći o formiranju Savjeta ministara, Dodik je naglasio da je za to u Brčkom bila propuštena dobra prilika i da je sadašnja situacija u određenoj mjeri postala složenija.

"Kada bismo evropske teme stavili posebno, onda bi se opuštenije pristupilo pitanju formiranja Savjeta ministara BiH", naglasio je Dodik.

On je rekao da je stav RS o pitanju budžeta zajedničkih institucija BiH za ovu godinu taj da se on prihvati u neizmijenjenom obliku u odnosu na prošlu godinu.

Dodik je naglasio da je potrošnja budžeta BiH značajan problem i da je potrebno utvrditi uštede.

Prema njegovim riječima, principi koji se u posljednje vrijeme čuju za rješavanje pitanja nepokretne vojne imovine daju izglede da to bude riješeno.

Ističući da u RS postoji politička i institucionalna stabilnost, Dodik je naglasio da je za Srpsku potpuno prihvatljiva evropska agenda i poruke iz EU prema kojima decentralizovana BiH nije problem za evropske integracije.

"Decentralizacija i saradnja na svim nivoima vlasti u pravcu kretanja ka Evropskoj uniji nešto je što mi pozdravljamo", istakao je Dodik.

Dodik je izrazio očekivanje da će strukturalni dijalog razriješiti sve nejasnoće u reformi pravosuđa, naglašavajući da RS neće pristati na to da taj dijalog bude zloupotrijebljen.

Predsjednik Srpske je naglasio da strukturalni dijalog mora biti snažnije vođen i da bi to trebalo da bude pod okriljem evropske kancelarije u Sarajevu.

Specijalnim predstavnikom EU u BiH Peter Sorensen izjavio je danas u Banjaluci da je došao sa jasnom porukom da je EU zabrinuta zbog zastoja BiH na evropskom putu i apelovao na političke lidere da što prije formiraju Savjet ministara.

Sorensen je novinarima poslije sastanka sa predsjednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom rekao da EU ne želi da vidi da su evropske agende u BiH na dnu već u vrhu aktivnosti.

On smatra da zakoni koje BiH treba da usvoji na evropskom putu mogu biti izglasani i u situaciji kakva je sada.

"Evropski ministri konstatovali su šta je urađeno u BiH i imaju jasnu poruku, koja glasi `Dosta je bilo priče - treba da se radi`", rekao je Sorensen.

Sorensen je istakao da mehanizam koordinacije svih nivoa vlasti za evropsko pitanje ostaje ključno pitanje i izrazio uvjerenje da će se narednih sedmica doći do rješenja kako da taj mehanizam funkcioniše.

Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen izjavio je danas da je supervizija u Brčko distriktu pitanje za supervizora sve dok to nema uticaja na evropska pitanja.

"Moj zadatak je vezan za pristup EU, a supervizija je posljedica Dejtonskog sporazuma. Sve dok nema uticaja na evropska pitanja to ostaje pitanje za supervizora", rekao je Sorensen novnarima u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

Na pitanje šta očekuje od predstojeće sjednice Upravnog odbora (UO) Savjeta za provođenje mira (PIK) u vezi sa pitanjem supervizije za distrikt Brčko Sorensen je odgovorio da nema posebnih očekivanja.

Osim sa Dodikom, Sorensen će se sastati sa predsjednikom Vlade RS Aleksandrom Džombićem i predsjednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem.

Iako su opšti izbori u BiH održani u oktobru prošle godine Savjet ministara još nije formiran.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE