• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prigovor Tužilaštvu podnijela porodica Gvozdenović

Gordana Gvozdenović iz Han Pijeska uputila je Kancelariji glavnog tužioca BiH Prigovor na odluku o obustavljanju istrage u predmetu "Dobrovoljačka".

 Prigovor Tužilaštvu podnijela porodica Gvozdenović Izvor: MONDO

Gordana Gvozdenović sa Han Pijeska, sestra Obrada Gvozdenovića, potporučnika JNA koji je ubijen 2. maja 1992. godine na Skenderiji u sanitetskom vozilu, uputila je Kancelariji glavnog tužioca BiH Prigovor na naredbu tužioca Džuda Romana o obustavljanju istrage protiv 14 lica u predmetu "Dobrovoljačka".

Milan Romanić, advokat porodice Gvozdenović, rekao je Srni da je Obrad ubijen na Skenderiji i da se nalazio u pratnji sanitetskog vozila sa medicinskim osobljem koje se kretalo iz Vojne bolnice prema Domu armije JNA u Sarajevu.

"U normalnim državama istraga o ovom zločinu već bi bila završena, a odgovorni privedeni licu pravde, jer je pucano u sanitetsko vozilo, a dan kasnije i u kolonu JNA koja se mirno povlačila u Dobrovoljačkoj. Pod pritiskom SAD u BiH se žele zataškati zločini, jer Amerika vodi politiku zataškavanja zločina od Hirošime i Nagasakija pa sve do Vijetnama, Iraka i Avganistana", zaključio je Romanić.

Ovo je drugi prigovor koji je podnesen Kancelariji glavnog tužioca Tužilaštva BiH za "Dobrovoljačku". Romanić je nedavno podnio prigovor u ime Bogdane Tomović sa Han Pijeska, čiji je sin Zdravko ubijen u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine o čemu postoje svjedočenja i dokazi.

Međunarodni tužilac u Tužilaštvu BiH Džud Romano obustavio je istragu u slučaju ''Dobrovoljačka'' protiv 14 lica, među kojima su i Ejup Ganić, Zaim Backović, Jovan Divjak, za napad na konvoj JNA u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine, uz obrazloženje da "ta radnja sama po sebi ne predstavlja krivično djelo, s obzirom da je konvoj JNA predstavljao zakonitu vojnu metu".

Prema izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva BiH, koje su stupile na snagu 5. januara, omogućeno je da međunarodni tužilac sam donese odluku o obustavljanju istrage u slučaju "Dobrovoljačka".

Prigovor na odluku Romana najavilo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE