• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tomić: Penzioneri po pravdu u Strazbur

Poslanik SNSD-a Boško Tomić predložiće Fondu PIO RS da sugeriše penzionerima da pravdu potraže pred Evrpskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

 Tomić: Penzioneri po pravdu u Strazbur Izvor: MONDO

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Boško Tomić predložiće Fondu PIO Republike Srpske da sugeriše penzionerima koji su penziju zaradili na teritoriji sadašnje Federacije BiH, a prava ostvaruju u Srpskoj, da pravdu potraže pred Evrpskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

"Predložiću Fondu PIO Republike Srpske da u razgovoru sa penzionerima i predstavnicima njihovih udruženja sugeriše građanima da svoja prava na penziju zarađenu do 1992. godine u sadašnjoj Federaciji BiH traže u Strazburu i da im pomogne u tome", rekao je Tomić Srni.

Podsjećajući da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu pozitivno presudio u slučaju Duška Karanovića, Tomić je istakao da se nove apelacije u vezi sa ostvarivanjem prava na penziju zarađenu u FBiH neće dugo zadržavati pred ovim sudom.

Tomić je objasnio da se na ovakvu inicijativu odlučio nakon što je dobio odgovor na poslaničko pitanje Vladi Federacije i Federalnom fondu PIO/MIO šta čine kako bi se riješio problem sa Fondom PIO Republike Srpske u vezi sa oko 25 000 penzionera koji su penziju zaradili u Federaciji, a prava ostvaruju u Srpskoj.

"Iako nisam puno očekivao, ne mogu biti zadovoljan dobijenim odgovorom da se radi o specifičnom i komplikovanom slučaju koji se teško rješava", rekao je Tomić.

On je uvjeren da većina političara u Federaciji BiH smatra kako se pitanje penzija neće riješiti za njihovog mandata, pa se ne brinu šta će biti kada dugovi dođu na naplatu.

"A dugovi se iz dana u dan, iz godine u godinu povećavaju", upozorio je Tomić, procjenjujući da je dug Federacije prema 25 000 penzionera Srpske dostigao blizu 500 miliona KM.

"Prije nekoliko godina, kada je Fond PIO Srpske podnio tužbu protiv Fonda PIO/MIO FBiH kako bi ovo pitanje bilo riješeno, dug je iznosio 180 miliona, a do sada je sa kamatama dostigao blizu 500 miliona KM", naglasio je Tomić.

On je posebno nezadovoljan što nadležni u FBiH nisu prihvatili nastojanja iz Srpske da ovo pitanje bude riješeno dogovorom, zbog čega je sad potrebna intervencija suda, i to ne domaćeg, već Evropskog suda za ljudska prava.

"Mislim da to nije dobra poruka i da se pitanje penzija, ali i mnoga druga neriješena pitanja između Republike Srpske i Federacije mogu lakše rješavati. Međutim, evidentno je da u Federaciji još nema dovoljno razumijevanja za ove probleme, uprkos svim zaklinjanjima u BiH koja će biti u skladu sa evropskim propisima i zakonima", zaključio je Tomić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE