• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podmićivala svjedoke odbrane Milana Lukića

Bivša članica tima odbrane Milana Lukića, Jelena Rašić priznala je krivicu za nepoštovanje suda lažirajući izjave svjedoka u postupku protiv Lukića.

 Podmićivala svjedoke odbrane Milana Lukića Izvor: MONDO

"Izjašnjavam se krivom po svih pet tačaka optužnice i spremna sam da snosim sve posljedice", rekla je Rašić (28), pred većem predsjedavajućeg sudije Hauarda Morisona, pošto se nagodila sa tužilaštvom Tribunala.

Rašićeva je u septembru 2010. bila uhapšena u Srbiji po nalogu Tribunala i izručena u Hag, a u prvom pojavljivanju pred sudijom je izjavila da nije kriva.

Presudu Rašićevoj, veće sudije Morisona izrećiće naknadno. Za nepoštovanje suda, statutom Tribunala zaprećene su kazne do 100.000 evra, do sedam godina zatvora ili obje.

Ona je danas priznala da je na lažno svjedočenje u postupku protiv Milana Lukića navela bosanskog Muslimana Zuhdiju Tabakovića i još dvije osobe čiji identitet sud nije objavio.

Tužilac Pol Rodžers naglasio je u sudnici da ne smatra da je Rašićeva glavni organizator krivotvorenja tih izjava.

Zbog teških zločina nad muslimanskim civilima u Višegradu, Tribunal je ranije Milana Lukića osudio na doživotni zatvor, a on je na tu prvostepenu presudu uložio žalbu.

Lukića su u tom procesu zastupali američki advokati Džejson Alarid i Dejan Ivetić.

Prema sporazumu o priznanju krivice, Rašićeva je u oktobru 2008. godine u Sarajevu ponudila Zuhdiji Tabakoviću da potpiše lažnu i unaprijed pripremljenu pisanu izjavu u odbranu Milana Lukića u zamjenu za 1.000 evra, što je Tabaković i učinio.

On je to naknadno priznao i pred Tribunalom, koji ga je osudio na tri mjeseca zatvora zbog nepoštovanja suda.

Rašićeva, koja je bila referent za predmet u Lukićevoj odbrani, potom je zatražila od Tabakovića da pronađe još dvije osobe koje bi potpisale lažne izjave u korist Lukića za 1.000 evra.

Pošto ih je pronašao i upoznao sa Rašićevom, osobe pod pseudonimima X i Y, potpisale su lažne izjave koje im je Rašićeva donijela, a ona im je dala po 1.000 evra.

U decembru 2008, nakon što je utvrđeno da su u tim izjavama potkrala greška, Rašićeva se vratila u Sarajevo sa izmijenjenim tekstom izjava, a Tabaković i druge dvije osobe su, na njen podsticaj, i te izjave potpisali, piše u sporazumu o priznavanju krivice.

Te izjave je u januaru 2009. godine glavni branilac Milana Lukića, američki advokat Džejson Alarid objelodanio tužilaštvu kao dokaze odbrane.

Iz postupka protiv Zuhdije Tabakovića poznato je da je lažna izjava koju je on potpisao bila iskorišćena za Lukićev alibi u vezi sa optužbom da je na obali Drine kod Višegrada u ljeto 1992. strijeljao petoricu muslimanskih muškaraca.

Premda je znao da će lažno svjedočiti, budući da nije bio očevidac, niti je imao saznanja o događajima navedenim u izjavi, Tabaković je izjavu potpisao, kako je priznao, zbog toga što mu je novac bio neophodan.

U toj izjavi, pisalo je da je Tabaković strijeljanje gledao s druge strane Drine, a opis počinilaca nije odgovarao Lukićevom.

Kako je Tabaković priznao pred Tribunalom, Rašićeva mu je obećala još novca ako se pojavi na suđenju i svjedoči u korist Milana Lukića, odnosno ponovi ono što je navedeno u pisanoj izjavi.

Početak suđenja Jeleni Rašić bio je zakazan za 23. januar ove godine, da bi odlukom veća od 20. januara bio odgođen na neodređeno vrijeme.

S obzirom da je došlo do priznanja krivice, umjesto suđenja održana je rasprava o visini kazne.

Veće je prihvatilo sporazum između Jelene Rašić i tužioca, a presudu će donijeti, najvjerovatnije, sljedećeg utorka.

Tužilac je u raspravi o odmjeravanju kazne, kao olakšavajuću okolnost naveo da Rašićeva "nije bila glavni organizator i začetnik ideje" o pribavljanju lažnih izjava.

Tribunal je Milana Lukića nepravosnažno osudio na doživotni zatvor, a Sredoju Lukiću izrekao je kaznu od 30 godina zatvora, zbog zločina nad Muslimanima u Višegradu 1992-94, uključujući i spaljivanje više od 100 živih žena, djece i staraca.

Obojica su na tu presudu uložila žalbu.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE