• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Nema promjene izbornog zakona u Srebrenici

Predsjednik RS Milorad Dodik ponovio je da neće biti promjene važećeg Izbornog zakona za lokalne izbore u Srebrenici i odbacio mogućnost nametanja rješenja.

 Dodik: Nema promjene izbornog zakona u Srebrenici Izvor: MONDO

"Nikakve izmjene Izbornog zakona u tom pogledu neće se desiti i lokalni izbori u Srebrenici biće provedeni prema važećem zakonu. Mislim da to ne može niko ni da nametne i da bi bilo iluzorno očekivati da visoki predstavnik može učiniti bilo šta po tom pitanju", rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci.

Dodik je podsjetio da je prije četiri godine traženo od Republike Srpske da izmijeni zakon i da je to tada urađeno posljednji put.

"Imajući u vidu osjetljivost samog pitanja Srebrenice, mi smo na to pristali i sada bi ponovo to bio pokušaj neke nove nedosljednosti u smislu ranijeg dogovora o tome", kaže Dodik.

Dodik je rekao da već postoje relevantni dogovori o tome da stranke iz Republike Srpske izađu na lokalne izbore sa jednim kandidatom i da on pobijedi u Srebrenici.

"Mislim da je to realno", zaključio je Dodik.

Lider SDA Sulejman Tihić i ambasador Turske u BiH Ahmet Jildiz na sastanku u januaru ocijenili su da je neophodno da se predstojeći lokalni izbori u Srebrenici održe po pravilima izmjena Izbornog zakona BiH iz 2008. godine, tako da svi stanovnici Srebrenice registrovani na popisu stanovništva iz 1991. godine imaju pravo da glasaju, bez obzira na njihovo trenutno mjesto prebivališta.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE