• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srebrenica - operacija razdvajanja ili osvajanja?

Zadatak Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995. bio je razdvajanje, a ne oslobađanje enklava Srebrenica i Žepa.

 Srebrenica - operacija razdvajanja ili osvajanja? Izvor: MONDO

Ovo je rekao general VRS Petar Škrbić u svojstvu svjedoka optužbe u Haškom tribunalu na današnjem suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Svjedok je rekao da o događajima u Srebrenici mnogo više zna sada, nego što je znao 1995. godine, kada je bio pomoćnik generala Ratka Mladića za mobilizacijske i personalne poslove.

On je naveo da je, u vrijeme srebreničke operacije "imao obaveza na zapadu Krajine, gdje je uslijedila muslimansko-hrvatska ofanziva".

"Nismo diskutovali o Srebrenici i Žepi, ali je kod nas vladalo uvjerenje da se radi o oslobođenju", rekao je Škrbić. Na pitanje sudija kako to da se nije govorilo o Srebrenici, a jeste "vladalo uvjerenje da je oslobođena", svjedok je rekao da "nisu vođeni službeni, već obični, ljudski razgovori".

Tužilaštvo je uz ovog svjedoka uvelo u dokaze i snimak svečanosti od 13. jula 1995., povodom penzionisanja generala Milenka Živanovića, koga je na mjestu komandanta Drinskog korpusa VRS zamijenio general Radislav Krstić. Snimak je tužilaštvu dostavio Nenad Petrušić, branilac generala Krstića.

Karadžić je u unakrsnom ispitivanju ukazivao da penzionisanje Živanovića nije bilo iznenadno i da se i na snimku vidi da on ne izgleda tužno. General Škrbić je rekao da Živanović djeluje egzaltirano i da se o njegovom penzionisanju duže vrijeme govorilo, jer je bio ranjen.

Škrbić je rekao da on nije imao saznanja o direktivi broj sedam, kojom je naloženo da VRS "stanovništvu Srebrenice učini život nepodnošljivim". On je potvrdio da direktive kao dokument predstavljaju "opšte uputstvo, a ne naređenje", odnosno da se njima daju "opšte smjernice za vođenje rata".

Karadžić je rekao da on nije autor te direktive, ali ne osporava da je taj dokument potpisao.

Sudsko vijeće saopštilo je da je usvojilo Karadžićev zahtjev za pomoć vještaka u toku najavljenog svjedočenja vještaka tužilaštva Ričarda Batlera. Batler je analizirao naređenja VRS i kako je operacija koja je započela sa ciljem razdvajanja enklava Srebrenica i Žepa postala operacija potpunog osvajanja.

Glavni pretres biće nastavljen u ponedjeljak, kada će tužilaštvo izvesti novog svjedoka.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE