• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžićeva odbrana tražiće oslobađajuću presudu

Odbrana bišeg predsjednika RS Radovana Karadžića podnijeće zahtjev za donošenje oslobađajuće presude nakon što tužilaštvo okonča dokazni postupak

 Karadžićeva odbrana tražiće oslobađajuću presudu Izvor: MONDO

Američki advokat Piter Robinson, pravni savjetnik bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, saopštio je danas da će odbrana podnijeti zahtjev za donošenje oslobađajuće presude nakon što tužilaštvo okonča dokazni postupak.

"Možemo da se pripremimo za usmeni postupak sedam dana nakon završetka dokaznog postupka optužbe", rekao je Robinson sudskom vijeću.

Zahtjev će biti predat u skladu sa pravilom 98bis Pravilnika Haškog tribunala o postupku i dokazima, koje predviđa da će "po završetku iznošenja dokaza optužbe, pretresno vijeće usmenom odlukom, nakon što sasluša argumente strana, donijeti oslobađajuću presudu po bilo kojoj od tačaka optužnice ukoliko nema dokaza koji mogu biti osnova za osudu".

Očekuje se da dokazni postupak tužilaštva bude završen do kraja aprila.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici i sedam drugih opština BiH, za progone nesrpskog stanovništva, terorisanje stanovnika Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i za uzimanje pripadnika UN za taoce.

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić razmatra mogućnost da za svjedoke svoje odbrane pozove Ljubišu Borovčanina i Radoslava Brđanina, koji u Danskoj izdržavaju zatvorske kazne ranije izrečene u Haškom tribunalu.

Karadžić se tim povodom danas obratio vlastima Danske sa molbom da se njegovom pravnom savjetniku, američkom advokatu Piteru Robinsonu, omogući da Borovčanina i Brđanina posjeti u zatvoru i vidi da li bi oni bili voljni da se pojave kao svjedoci odbrane u njegovom predmetu.

Borovčanin je bio zamjenik komandanta specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske, a od 10. jula 1995. komandant združenih snaga jedinica MUP podređenih Drinskom korpusu Vojske Republike Srpske za učešće u srebreničkoj operaciji. On je proglašen krivim za pomaganje i podržavanje istrebljenja, progone, prisilno premještanje i ubistvo, i osuđen je na 17 godina zatvora. Borovčaninu je suđeno zajedno sa šestoricom oficira Vojske Republike Srpske i on se nije žalio na presudu.

Radoslav Brđanin je osuđen na 30 godina zatvora nakon što je 2007. proglašen krivim za progone, mučenje, deportacije, nehumana dela i druge zločine. Brđanin je bio prvi potpredsjednik Autonomne regije Krajina (ARK) i predsjednik Kriznog štaba ARK.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE