• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reakcije na ideju o odgađanju izbora

Radojičić - zakasnjela inicijativ, SDP iznenađen, CIK - odgađanje nije pravo rješenje, NDS - odgađanje izbora nedemokratsko...

 Reakcije na ideju o odgađanju izbora Izvor: MONDO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocijenio je da se zakasnilo s inicijativom za odgađanje lokalnih izbora.

Radojičić je rekao i da nije siguran u ustavnost takve inicijative, dodajući da bi spajanje lokalnih sa izborima za druge nivoe vlasti podrazumijevalo promjenu nekoliko zakona na nivou BiH, Republike Srpske i Federacije BiH.

On je naveo da Centralna izborna komisija BiH već započinje aktivnosti u vezi sa lokalnim izborima u oktobru, zbog čega se izbori ne mogu otkazati "usred započete priče".

"Sa formalno-pravnog i pogotovo ustavno-pravnog aspekta itekako bi trebalo proučiti da li se to može izvesti, na koji način, šta sve treba promijeniti i da li je to uopšte realno moguće izvesti", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

SDP BiH je iznenađen inicijativom za odlaganje lokalnih izbora u BiH i njihovim provođenjem zajedno sa opštim izborima 2014. godine.

"SDP je iznenađen ovom inicijativom budući da o njoj ranije nije bilo govora", rekao je Srni u Sarajevu član Predsjedništva ove stranke Saša Magazinović.

Prema njegovim riječima, stav SDP biće poznat u narednih nekoliko dana, nakon što zvanični organi stranke razmotre ovu inicijativu.

"Očekujemo da će predlagači, predsjednici SDA Sulejman Tihić i SNSD Milorad Dodik, u međuvremenu, izaći sa detaljnijim obrazloženjem inicijative", dodao je Magazinović.

On je istakao da je SDP apsolutno spreman da izađe na lokalne izbore u oktobru ove godine i provjeri svoj rejting među građanima.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić izjavio je danas da ova stranka neće podržati inicijativu nekih parlamentarnih političkih stranaka da se ovogodišnji lokalni izbori odgode i održe 2014. godine, zajedno sa opštim izborima.

On je, pred početak sjednice Predsjedništva PDP-a u brčanskom hotelu "Jelena", rekao Srni da smatra da neće doći do spajanja lokalnih i opštih izbora.

"U svim demokratskim sistemima vrijeme između izbora se ne produžava, nego se skraćuje", rekao je Ivanić, ocijenjujući da aktuelna vlast strahuje da ih narod neće podržati.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić smatra da ideja o odgađanju ovogodišnjih lokalnih izbora u BiH i njihovo spajanje sa opštim izborima 2014. godine nije pravo rješenje.

On je u izjavi Srni istakao da bi, ukoliko bi se to dogodilo, to bili izbori za šest nivoa vlasti, što nigdje u svijetu do sada nije zabilježeno.

"Svaki glasač glasao bi za sve nivoe vlasti i imao bi pred sobom vjerovatno više od hiljadu kandidata. To bi podrazumijevalo proces glasanja koji bi, najvjerovatnije, trajao dva - tri dana, da birački odbori budu udvostručeni, a proces brojanja glasova i utvrđivanja rezultata glasanja trajao bi dugo", pojasnio je Petrić.

Petrić smatra da se postavlja pitanje kontrole takvog sistema.

"Mislim da bi bila nemoguća kontrola takvog sistema. Bila bi zbunjujuća", istakao je Petrić i dodao da bi bilo nemoguće voditi izbornu kampanju.

Prema njegovom mišljenju, ne bi bile ostvarene neke značajne uštede.

"Uštede bi mogle da budu ostvarene na drugom planu jer ne bi bilo stranačkih aktivnosti i troškova, pa bi moglo biti obustavljeno finansiranje političkih stranaka iz budžeta čime bi se moglo uštediti stotinjak miliona KM za četiri godine", pojasnio je Petrić.

Narodna demokratska stranka (NDS) smatra da bi odgađanje lokalnih izbora ove godine, radi uštede i racionalizacije izbornog ciklusa, predstavljalo nedemokratski postupak aktuelne vlasti.

"Građani na izborima treba da kazne neracionalne i neodgovorne lokalne predstavnike vlasti i izaberu nove ljude, koji će raditi u njihovom interesu. Izmjene Izbornog zakona, radi objedinjavanja lokalnih i opštih izbora za NDS su prihvatljive, pod uslovom da ne produžavaju mandate lokalnoj vlasti, koja naredne dvije godine neće imati legitimitet kod naroda", saopšteno je iz ove stranke.

Iz NDS-a poručuju da su izbori šansa da novi ljudi i političke snage sa svježim idejama počnu da rade na novim projektima u interesu građana, a odgađanje izbora je kršenje volje naroda.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica smatra da je odgađanje lokalnih izbora u BiH krupno političko pitanje o kojem treba da se izjasne parlamentarne političke stranke u Srpskoj i BiH.

"O odgađanju ovogodišnjih lokalnih izbora treba dobro razmisliti i ne treba sve lomiti preko koljena. Postoje argumenti za i protiv odgađanja lokalnih izbora, ali o tome treba da raspravljaju parlamentarne političke partije", rekao je Govedarica Srni.

On je istakao da u svakom slučaju treba otvoriti pitanje odgađanja lokalnih izbora i

Izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Rajko Vasić saopštio je da se predstojećih lokalnih izbora plaši jedino opozicija, koja je svjesna da nikada neće pobijediti onoga ko je sada na vlasti.

Vasić je uvjeren da će SNSD i Srpska demokratska stranka pobijediti u svim opštinama u Republici Srpskoj, uključujući i Prijedor.

"To je tako izvjestan rezultat da izbore možemo, što se tiče SNSD-a, obaviti i na predizbornim skupovima", naveo je Vasić i naglasio da se u SNSD-u niko nije uplašio lokalnih izbora da bi zbog toga tražio odgađanje.

Vasić je istakao da SNSD o ideji pomjeranja izbora za dvije godine i njihovo održavanje zajedno sa opštim izborima razmišlja samo na način ušteda društvenih sredstava i stabilizacije političkog mozaika. "Izbori svake druge godine drže administrativni i upravni sistem u stalnim političkim vibracijama, što slabi ukupnu državnu efikasnost u Republici Srpkoj", naveo je izvršni sekreta SNSD-a.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić nedavno je iznio ideju da lokalni izbori budu odgođeni ove godine, te da o tome bude postignut politički konsenzus svih političkih stranaka kako bi bio izmijenjen Izborni zakon BiH.

"Mislim da je potrebno da se BiH uvede u sistem četvorogodišenjeg političkog ciklusa. Mislim da je ovo opravdano, jer mi svake dvije godine imamo izbore i dižemo bespotrebne tenzije, a ubijeđen sam da bi četvorogodišnji izborni ciklus stabilizovao stanje u ovoj zemlji", rekao je Đokić.

Većina političkih partija u BiH podržala je ovu inicijativu, ali mnogi su izrazili bojazan da je to teško izvodivo i da je potrebno mijenjati mnogo zakona, a dijelom zadirati i u Ustav.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović izjavio je da je moguće pomjeriti ovogodišnje lokalne izbore i održati ih zajedno sa opštim, ukoliko za to postoji parlamentarna većina.

"Put za objedinjavanje izbora bile bi izmene i dopune Izbornog zakona, koji trenutno propisuje odvojeno održavanje opštih i lokalnih izbora", rekao je Džaferović danas u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, sve zavisi od procjene političkih stranaka.

"U svijetu je poznata i jedna i druga praksa, odnosno da se opšti i lokalni izbori održavaju i odvojeno i zajedno", istakao je Džaferović, koji je i poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

On je ocijenio da bi objedinjavanje izbora komplikovalo proces za birače, ali bi pojeftinilo održavanje izbora.

Predsjednici SNSD-a Milorad Dodik i SDA Sulejman Tihić konstatovali su juče da inicijativa za odlaganje lokalnih izbora u BiH i njihovo provođenje zajedno sa opštim izborima 2014. godine zaslužuje podršku i dogovorili da, u slučaju saglasnosti lidera ostalih političkih stranaka, pokrenu odgovarajuće procedure. Dodik i Tihić su ocijenili na sastanku u Banjaluci da bi ta inicijativa dovela do značajnih ušteda i do racionalizacije ukupnog izbornog ciklusa.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE