• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cigarete skuplje i za 40 feninga

U BiH je pret­ho­dnih da­na pos­ku­pje­lo 16 vrsta ci­ga­re­ta dis­tri­bu­te­ra “Fi­lip Mo­ris”, i to od de­set do 40 fe­nin­ga po pa­kli­ci.

 Cigarete skuplje i za 40 feninga Izvor: MONDO

Na­čel­nik Odjeljenja za ko­mu­ni­ka­ci­je Upra­ve za in­di­rek­tno opo­re­zi­vanje BiH Rat­ko Ko­va­če­vić re­kao je da je od 21 vrste ci­ga­re­ta ko­je dis­tri­bu­iše kom­pa­ni­ja “Fi­lip Mo­ris” pos­ku­pje­lo njih 16.

"No­va ci­je­na ci­ga­re­ta “fi­lip mo­ris 100” je ve­ća za 40 fe­nin­ga od sta­re i pa­kli­ca sa­da ko­šta 3,6 KM", re­kao je Ko­va­če­vić i do­dao da su ci­ga­re­te “kla­sik gold” i “kla­sik blu” pos­ku­pje­le za 20 fe­nin­ga, a is­to to­li­ko pos­ku­pje­le su i ci­ga­re­te “fi­lip mo­ris blu” i “fi­lip mo­ris reds”.

Za vi­kend su na ki­os­ci­ma i pro­da­vni­ca­ma BiH osva­nu­le i no­ve ci­je­ne tri vrste ci­ga­re­ta “iv”, pa se ta­ko “iv di­vin slims”, “iv mis­tik slim” i “iv mint slims” umjes­to sta­re ci­je­ne od tri mar­ke, tre­nu­tno pro­da­ju za 3,1 KM.

"Ci­ga­re­te “mar­lbo­ro flej­vor plus” pos­ku­pje­le su ta­ko­đe za de­set fe­nin­ga i sa­da ko­šta­ju 3,9 KM po pa­kli­ci, dok je pet vrsta ci­ga­re­ta “bond” pos­ku­pje­lo za 20 fe­nin­ga po pa­kli­ci", re­kao je Ko­va­če­vić.

On je na­gla­sio da se ci­ga­re­te “par­tner” i “par­tner lajt” ta­ko­đe pro­da­ju po no­voj ci­je­ni, ko­ja je za 20 fe­nin­ga vi­ša u odno­su na ci­je­nu ko­ja je for­mi­ra­na po­čet­kom go­di­ne.

U kom­pa­ni­ji “Fi­lip Mo­ris” u Sa­ra­je­vu ju­če su krat­ko re­kli da je no­vo pos­kupljenje ci­ga­re­ta po­slo­vna odlu­ka.

Ko­va­če­vić je do­dao da dis­tri­bu­te­ri i proi­zvo­đa­či ci­ga­re­ta mo­gu sa­mos­tal­no da mi­jenjaju svo­je cje­no­vni­ke, ali da su du­žni da UIO dos­ta­ve no­ve cje­no­vni­ke mje­sec pri­je ne­go što se po­čnu pro­da­va­ti po no­vim ci­je­na­ma.

Ci­ga­re­te u BiH od 1. ja­nu­ara ove go­di­ne pos­ku­pje­le su od 20 do 50 fe­nin­ga po pa­kli­ci, a do pos­kupljenja je ta­da do­šlo zbog po­ve­ćanja akci­za.

Odlu­kom o ut­vrđi­vanju po­se­bne i mi­ni­mal­ne akci­ze na ci­ga­re­te za 2012. go­di­nu de­fi­ni­sa­no je da se na sva­ku pa­kli­cu ci­ga­re­ta pla­ća fik­sna akci­za od 60 fe­nin­ga, kao i pre­fe­ren­ci­jal­na akci­za ko­ja izno­si 42 od­sto od ma­lo­pro­daj­ne ci­je­ne.

U UIO BiH ra­ni­je su re­kli da do­no­šenje odlu­ke o po­ve­ćanju akci­za na ci­ga­re­te pred­stavlja nas­ta­vak har­mo­ni­za­ci­ja akci­zne po­li­ti­ke u BiH sa po­li­ti­kom akci­za na ci­ga­re­te u EU.

"Usklađivanje akci­za vrši­će se do 2014. go­di­ne, ka­da bi mi­ni­mal­na akci­za na ci­ga­re­te tre­ba­lo da izno­si 2,6 KM po pa­kli­ci ci­ga­re­ta, što kon­kre­tno zna­či da bi 2014. go­di­ne naj­jef­ti­ni­ja ku­ti­ja ci­ga­re­ta bi­la pet KM", ka­za­li su u UIO.

Na ki­os­ci­ma i u trgo­vi­na­ma u BiH tre­nu­tno se mo­gu ku­pi­ti ci­ga­re­te sa mar­ki­com na ko­joj je ci­je­na iz 2011. go­di­ne, iako se one pro­da­ju po no­vim, vi­šim ci­je­na­ma.

U UIO BiH is­ti­ču da trgov­ci ima­ju pra­vo da pro­da­ju ci­ga­re­te sa sta­rim mar­ki­ca­ma, ali su proi­zvo­đa­či, dis­tri­bu­te­ri i trgov­ci bi­li du­žni da po­pi­šu za­li­he i pla­te ra­zli­ku izme­đu već pla­će­ne sta­re akci­ze i no­ve, ve­će akci­ze.

"Na osno­vu ra­zli­ke izme­đu sta­re i no­ve akci­ze na ci­ga­re­te na ra­čun UIO upla­će­no je oko de­set mi­li­ona ma­ra­ka", re­kao je Ko­va­če­vić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE