• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Četvorka iz Kalinovika oslobođena optužbi

Sud BiH oslobodio je Milana Perića, Spasoja Dodera, Predraga Terzića i Aleksandra Cerovinu optužbi za zločine u Kalinoviku 1992. godine.

 Četvorka iz Kalinovika oslobođena optužbi Izvor: MONDO

U obrazloženju presude navodi se da Sudsko vijeće "nije našlo izvan razumne sumnje" da su četvorica optuženih, bivših pripadnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Kalinoviku, pomagali u progonu Bošnjaka učestvujući u hapšenju civila i njihovom odvođenju u školu "Miladin Radojević" i logor "Barutni magacin", gdje je najveći broj zarobljenih i ubijen.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić rekao je da je Tužilaštvo propustilo da prezentuje nesumnjive dokaze da je bio širok napad i da su optuženi u tome učestvovali sa sviješću, dodajući da se nije moglo utvrditi da je postojala dikriminatorska namjera, navodi BIRN.

Sudsko vijeće zaključilo je da su policajci obezbjeđivali Bošnjake ispred zgrade opštine koji su se odazvali pozivu, ali da nije prezentovano dovoljno dokaza da je Doder naredio civilima da se penju u kamione kojim su prevezeni u školu "Miladin Radojević".

U presudi se navodi da je Perić kamionom prevezao civile u školu, a da su ih Terzić i Cerovina pretresli prije ulaska u školu.

"Oni su izvršavali naređenja nadležnih u SJB Kalinovik", utvrdilo je Sudsko vijeće.

Sudsko vijeće se nije uvjerilo da je 25. juna 1992. godine izveden napad na sela Jelašca i Vihovići, "već da su optuženi izvršavali naredbe nadređenih".

Sudija Jukić je rekao da se u optužnici spominje da su isti bošnjački civili bili ispred zagrade opštine i u selima Jelašca i Vihović, te da "ostaje nejasno koje osobe su priveli, a koji su se odazvali pozivu".

Terziću i Cerovini je na teret stavljeno hapšenje Bošnjaka iz sela Vihovići krajem jula 1992. godine, nakon kojeg su uhapšene predali u logor "Barutni magacin".

U presudi je navedeno da nije sporno da su optuženi priveli civile, ali je Vijeće Suda BiH zaključilo da su ih u "Barutni magacin" doveli radi bezbjednosti.

Periću i Cerovini na teret je stavljeno učešće u napadu na selo Jelašca 1. augusta 1992. godine. Prema optužnici, oni su s drugim policajcima i vojnicima uhapsili žene, djecu i nekoliko staraca, koji su jedini ostali u selu.

Prema Jukićevim riječima, Sudsko vijeće steklo je uvjerenje da su civili iz sela izmješteni "iz ratnih dejstava".

"Armija BiH je 31. jula osvojila Rogoj. Kao odmazda, vojska je izvršila napad i djelovala iz protivavionskog topa", obrazloženo je u presudi.

Kako je pojašnjeno, ubistva civila u "Barutnom magacinu" ne mogu se pripisati optuženima.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Suđenje četvorici optuženih počelo je u januaru 2011. godine. Doder, Terzić i Cerovina od početka se brane sa slobode, a Perić je pušten iz pritvora tokom izvođenja dokaza Tužilaštva BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE