• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaposleni u institucijama BiH prijete štrajkom

Sindikat zaposlenih u institucijama BiH poručio je da će zaposleni u oko 25 institucija stupiti u generalni štrajk, ukoliko plate budu smanjene.

 Zaposleni u institucijama BiH prijete štrajkom Izvor: MONDO

Reprezentativni Sindikat državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BiH poručio je da će zaposleni u oko 25 institucija, koje obuhvata ovaj sindikat, stupiti u generalni štrajk i organizovati masovne proteste ako Savjet ministara BiH donese odluku o smanjenju plata u ovoj godini za pet odsto.

Oni su na današnjoj konferenciji za novinare upozorili da, iako još nemaju pravih informacija o mogućem smanjenju plata o čemu su saznali iz medija, ni po koju cijenu neće dozvoliti ponovno smanjenje osnovice plate koja je 2009. godine smanjena sa 535 KM na 498 KM, te predložili da se uštede u budžetu naprave na druge načine.

U Sindikatu traže stupanje u što hitnije pregovore sa Ministarstvom finansija BiH i Savjetom ministara kao njihovim poslodavcem, navodeći da postoji mogućnost da im u prvoj polovini godine plate budu smanjene za pet odsto, a u drugoj polovini godine još za pet odsto, što je krajnje neprihvatljivo.

Predsjednik Sindikata Jure Bilić rekao je da će Sindikat prvo sačekati reakciju Savjeta ministara BiH na današnje stavove, pa tek onda odlučiti o daljim koracima, istakavši da smanjenje plata nema zakonsku osnovu jer u BiH nije ugrožena makroekonomska stabilnost.

Predsjednik Upravnog odbora Sindikata Rasim Šećerović rekao je da Sindikat nije imao nikave konsultacije sa Savjetom ministara u vezi sa mijenjanjem osnovice plate, što je zakonom predviđena obaveza.

Prema njegovim riječima, Sidikat je već ponudio Savjetu ministara svoj prijedlog mjera za program štednje, ali to nije prihvaćeno.

Potpredsjednik sindikata Vesko Drljača naglasio je da današnja konferencija za novinare i sveukupne aktivnosti Sindikata imaju za cilj da preduprijede mogućnost smanjenja plata i da omoguće uključivanje u aktivne pregovore o tome sa Savjetom ministara.

U Sindikatu traže i početak pregovora sa Savjetom ministara o zaključivanju Kolektivnog ugovora.

Plate pripadnika policijskih agencija na nivou BiH iznose oko 650 KM, a državnih službenika od 1.040 do 1.200 KM, naveli su u Sindikatu.

Prema Nacrtu budžeta institucija BiH za 2012. godinu, koje je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora BiH, u skladu sa Globalnim fiskalnim okvirom usvojenim na poslednjoj sjednici Fiskalnog savjeta BiH, ove godine trebalo bi da budu ostvarene višemilionske uštede na nivou BiH, a najveće uštede trebalo bi da budu ostvarene smanjenjem osnovice za platu zaposlenim u institucijama BiH od pet odsto.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE