• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ban: Misija UN mora da se prilagodi novoj realnosti

Ban Ki Mun je obavestio SB UN da će novi šef UNMIK-a biti Lamberto Zanier i poručio da bi EU trebalo da preuzme neke odgovornosti na Kosovu.

 Ban: Misija UN mora da se prilagodi novoj realnosti Izvor: MONDO

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Mun obavestio je Savet bezbednosti UN da će novi šef UNMIK-a biti Lamberto Zanier i poručio da bi EU trebalo da preuzme neke operativne odgovornosti na Kosovu.

Na sednici Saveta bezbednosti, posvećenoj planovima za preustrojstvo UNMIK-a, Ban Ki Mun je rekao da su, nakon proglašenja nezavisnosti Kosova i stupanja na snagu Ustava Kosova, okolnosti za misiju UN promenjene.

Podsetivši da srpska zajednica na Kosovu ne priznaje nezavisnost Kosova niti prihvata Ustav, Ban Ki Mun je rekao da je "stvorena duboka i teška realnost u kojoj UNMIK ne može više efektivno da izvrsava svoje zadatke".

"To mora da se prihvati kao činjenica i izvesno je da treba da se prilagode operativni aspekti civilnog prisustva na Kosovu", dodao je.

Generalni sekretar UN izrazio je uverenje da postoji spremnost svih strana na Kosovu i međuanrodne zajednice na saradnju sa evropskom porodicom naroda dodajući da bi zato EU trebalo da preuzme neke operativne odgovornosti na Kosovu.

Rekao je takođe da će UN nastaviti prisustvo na Kosovu u skladu sa rezolucijom 1244 koja će ostati na snazi do drugačije odluke Saveta bezbednosti UN.

Generalni sekretar UN naglasio je da je njegov osnovni cilj da se "zaštite interesi svih zajednica i da se očuva međunarodni mir i bezbednost na Kosovu".

"Izazov pred nama je ogroman i zahteva ogroman rad", rekao je generalni sekretar UN dodajući da "nikada nije niašao na pitanje koje je toliko delikatno i o kome je tako teško diskutovati".

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE