• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH mora ispuniti 49 evropskih uslova

BiH je postavljeno 49 uslova koje je potrebno ispuniti ove godine da bi izvještaj o napretku, koji svake godine piše Evropska komisija, bio pozitivan.

 BiH mora ispuniti 49 evropskih uslova Izvor: MONDO

Ovo je novinarima rekao Halid Genjac, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije oba doma parlamenta BiH.

Genjac je danas u Banjaluci učestvovao u Forumu za parlamentarnu saradnju tri parlamenta po pitanjima koordinacije i napretka BiH na putu evropskih integracija.

Kako je objasnio, ovi uslovi se tiču pokazivanja kredibilnog napora na izvršenju presude slučaja "Sejdić - Finci", barem u dijelu koji se odnosi na Dom naroda, uspostavljanje tijela za koordinaciju državne pomoći, početak rada Agencije za borbu protiv korupcije, kao i njeno materijalno i kadrovsko osposobljavanje, te sprovođenje priprema za popis stanovništva, tješnje saradnje entitetskih zavoda, kao i rješavanje pitanja provjere kvaliteta prehrambenih proizvoda, prenose "Nezavisne novine".

Branislav Borenović, predsjednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine RS, rekao je da su na forumu definisane četiri ključne oblasti u procesu evropskih integracija BiH u kojima treba maksimalno intenzivirati aktivnosti, od kojih je najvažnije uvođenje mehanizma koordinacije aktivnosti evropskih integracije između institucija i različitih nivoa vlasti u BiH.

"Potrebno je da izvršne strukture u BiH rade na rješavanju svih otvorenih pitanja na putu evropskih integracija, a sigurno je da će u tome imati podršku parlamentaraca", dodao je Borenović.

Genjac je naglasio je da na putu evropskih integracija obaveze imaju svi nivoi vlasti u BiH.

"Priča o evropskim integracijama BiH često je opterećena nepotrebnom politizacijom i pitanjem da li je to put centralizacije ili decentralizacije zemlje. Jednostavno, to je put evropskih integracija BiH, onakve kakva jeste sa svim svojim specifičnostima i ustavno-pravnom strukturom", rekao je Genjac.

Sjednicu Foruma za parlamentarnu saradnju organizovali su Odbor za evropske integracije NS RS, Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH i Komisija za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Sjednici su prisustvovali i Igor Radojičić, predsjednik NS RS, kao i Željka Cvijanović, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE