• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS sprema tužbe protiv svih visokih predstavnika

Pravobranilac RS Slobodan Radulj rekao je da je ova institucija spremna da se uključi u proces podizanja tužbi protiv svih visokih predstavnika u BiH

 RS sprema tužbe protiv svih visokih predstavnika Izvor: MONDO

Republika Srpska sprema strategiju za podnošenje tužbi protiv svih visokih predstavnika u BiH, koji su proteklih godina sprovodili samovolju, nametali zakone i smjenjivali zvaničnike Srpske.

U taj proces biće uključene sve institucije Republike Srpske i maksimalno iskorišćeni svi kapaciteti, kako bi se ukazalo međunarodnoj zajednici da su mnogi visoki predstavnici u BiH svojim radom uništavali Dejtonski sporazum i radili protiv srpskog naroda i na ukidanju Republike Srpske, potvrđeno je ''Večernjim novostima'' iz više institucija Srpske.

Pravobranilac Republike Srpske Slobodan Radulj rekao je da je ova institucija spremna da se uključi u proces podizanja tužbi protiv svih visokih predstavnika.

"Gdje su oštećeni pojedinci, tu moraju oni podizati tužbe, a što se tiče Republike Srpske, tražimo zajedničku strateguju sa svim institucijama. Pravobranilaštvo Srpske ima kapacitet da radi na ovim tužbama, i to će i biti naš posao'', poručio je Radulj.

Banjalučki advokat Miroslav Mikeš rekao je da Aneks 10 Dejtonskog sporazuma izričito navodi da je visoki predstavnik onaj ko tumači civilni dio Dejtonskog sporazuma, ali da su se u prethodnom periodu visoki predstavnici često stavljali iznad onog što im je predviđeno sporazumom.

Mikeš je dodao da visoki predstavnici nisu tumačili sporazum, nego su se čak usuđivali da mijenjaju Ustav BiH i nameću ustavne amandmane i zakone, čak i da smjenjuju demokratski izabrane političare i predstavnike konstitutivnih naroda u BiH, a posao visokog predstavnika nije da nameće zakone i mijenja Ustav BiH.

''Da li u tome postoji stepen njihove krivične ili građanske odgovornosti, to treba postaviti kao pitanje pred nadležne sudove. Sigurno da takve predmete nije lako dobiti, ali nije ni nemoguće. Naravno, Srpska ima kapaciteta da pokrene ove tužbe, a kakav će ishod biti to je teško prognozirati u ovom trenutku'', poručio je Mikeš.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je nedavno da planira da podnese krivičnu prijavu u Austriji protiv visokog predstavnika Valentina Incka, kad mu istekne mandat u BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE