• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teroristi "spavači" čekaju signal za napad

Oko 300-500 radikalnih islamista, vrbovanih preko Interneta, po evropskim zemljama čekaju instrukcije za terorističke napade.

 Teroristi "spavači" čekaju signal za napad Izvor: MONDO

Obuku za terorističke akcije u protekloj godini u Avganistanu, Pakistanu i BiH završilo je između 300 i 500 radikalnih islamista, uglavnom mladića od 19 do 23 godine, regrutovanih na internetu. Vraćeni su u evropske zemlje i sada čekaju instrukcije za terorističke napade!

Do ovog podatka došli su članovi Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma, na osnovu razmjene informacija sa stručnjacima za bezbjednost u regionu i EU.

"Obučeni su za klasične terorističke napade i druge vrste vojnih akcija. Sada samo čekaju naredbu gdje, kada i kako da napadnu", kaže za "Novosti" član ovog tima Darko Trifunović.

Stručnjaci za bezbjednost uočili su da radikalni islamski portali u BiH imaju ključnu ulogu u regrutovanju mladih vehabija i njihovoj motivisanosti za terorističke napade u zemlji i inostranstvu.

Zato obavještajci i policija sa posebnom pažnjom prate portale Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, putvjernika.com, bosnjaci.net, islambosna.ba.

Riječ je o radikalnim islamskim portalima, putem kojih se širi mržnja prema Srpskoj i Srbima. Na ovim internet-portalima izvešatava se o ratu islamista širom svijeta "protiv nevjernika", o džihadu, muslimanskoj vjeri...

"Za terorističi akt, uz nabavku oružja i eksploziva, ključno je pitanje motivacije, a internet je idealno i veoma moćno oružje za širenje ideje džihada i regrutovanje mladih ekstremista", tvrdi Trifunović.

Mladići na internetu, kažu sagovornici "Novosti" iz obavještajnih krugova, mogu vrlo lako da "skinu" i pravilnik Al kaide za obuku terorista. Tako mogu da se samoobuče i da, poslije toga, dobiju instrukcije za napad, a da obavještajne strukture ne saznaju iz koje centrale je stigla naredba.

Ovi podaci su posebno zabrinjavajući ako se uzme u obzir izjava direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Almira Džuve, koji je u ponedjeljak na sjednici Komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH upozorio na opasnost od terorizma i na moguće nove terorističke akte u zemlji.

Slobodan Radulj, autor knjige "Teroristička mreža u BiH", kaže da ta politička opcija muslimanske države na Balkanu ima ogromnu podršku zemalja islamskog svijeta i nekih izlobiranih krugova sa Zapada.

"Za stvaranje jedinstvenog muslimanskog kalifata, izvorno tumačeći Kuran, nije bitno vrijeme i nisu bitne nacije, bitni su samo muslimani, iskreno predani vjeri za koju su spremni da podnesu svaku žrtvu koja se od njih zahtijeva", zaključio je Radulj za "Novosti".

Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo izjavio je da se sa relativizacijom pitanja vehabizma u BiH mora prestati.

"To je kao kad bismo relativizovali organizovani kriminal, koji je takođe i opasnost i prijetnja. Moramo o tome otvoreno razgovarati i moramo se tome posvetiti u punom kapacitetu koje institucije u ovoj zemlji imaju", istakao je Čađo.

On je dodao da razumijevanje ovog problema na svim stranama u BiH nije identično.

"MUP Srpske će u domenu svojih nadležnosti vrlo intenzivno raditi na ovim pitanjima, ali problem može proizvesti nedovoljan angažman i nesaradnja drugih", rekao je Čađo.

On je naveo da nije zadovoljan saradnjom nekih agencija koje su konstituisane na nivou zajedničkih institucija, prije svega OBA koja u tom kontekstu nije dala nikakve podatke MUP RS.

Čađo je za "Novosti" dodao da, nažalost, realna prijetnja i opasnost postoje, kada postoje i teroristički akti kakvi su bili u Mostaru, Bugojnu i Sarajevu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE