• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukidanje statusa izbjeglice za državljane BiH

Vlada RS utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o raseljenim licima, povratnicima i izbjeglicama u RS.

 Ukidanje statusa izbjeglice za državljane BiH Izvor: MONDO

Ovim Prijedlogom zakona se omogućuje ukidanje statusa izbjeglice državljanima BiH izbjeglim iz republika bivše SFRJ.

Riječ je o licima koja borave na teritoriji Srpske, a koja su status izbjeglice ostvarila po ranije vežećim zakonskim propisima od strane nadležnog organa RS, s obzirom da važećim zakonom nije regulisan prestanak statusa takvih lica, navodi se u saopštenju Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS.

Uređenjem prestanka statusa izbjelice tim licima se daje mogućnost da kod nadležnih organa za izdavanje ličnih dokumenata ostvare svoje pravo kao državljani RS, odnosno BiH.

Vlada je utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o prenosu prava svojine na kapitalu RS u lokalnim radio-televizijskim stanicama na jedinice lokalne samouprave radi otklanjanja određenih prepreka uočenih u dosadašnjoj pripremi osnovnog zakona.

Usvojen je Prijedlog strategije hemijske bezbjednosti Republike Srpske od 2012. do 2016. godine radi osiguravanja visokog nivoa zaštite zdravlja ljudi i životne sredine od mogućih štetnih efekata od opasnih hemikalija i proizvoda koji ih sadrže kroz poštovanje procedura za njihovo stavljanje na tržište Srpske.

Razlog za donošenje ovakve strategije je i kontinuitet u primjeni propisa iz oblasti opasnih hemikalija i izvršavanje obaveza preuzetih na osnovu SSP-a.

Vlada RS je donijela odluku o sufinansiranju smještaja i ishrane učenika u domovima. Roditelji i staraoci snose troškove smještaja i ishrane u iznosu od 75 KM po učeniku, dok će sufinansiranje biti 95 KM po učeniku.

Za djecu poginulih boraca i invalida rata od prve do četvrte kategorije smještaj i ishrana u domu biće finansirani iz budžeta RS u definisanom iznosu od 170 KM.

Kada je riječ o sufinansiranju ishrane i smještaja redovnih studenata u ustanovama studentskog standarda, iz budžeta RS se za sufinansiranje smještaja obebjeđuje 1,50 KM po studentu dnevno i za sufinansiranje ishrane 3,50 KM po studentu dnevno.

Vlada je dala saglasnost Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica za trošenje 6.000 KM radi kupovine namještaja za četiri porodice iz dva objekta kolektivnog stanovanja u Karakaju koji su sinoć izgorjeli u požaru.

Porodice su na vrijeme evakuisane i nije bilo povrijeđenih.

Vlada je odobrila 59.500 KM pomoći Narodnom pozorištu RS za organizovanje 15. Teatar festa "Petar Kočić"

Na sjednici je usvojen Izvještaj o realizaciji Akcionog plana zapošljavanja za 2011. godinu, sa prijedlogom zaključka i prijedlogom akcionog plana zapošljavanja u Republici Srpskoj za 2012. godinu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE