• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poskupljuje participacija za ljekarske usluge?

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Granulić izjavio je danas da Sindikat traži povećanje participacije

 Poskupljuje participacija za ljekarske usluge? Izvor: MONDO

Međutim, on nije precizirao koji bi to iznos bio.

Granulić je naveo da trenutno participacija iznosi 1,50 KM, te da u vremenima kada sve poskupljuje može i pregled ljekara.

On je dodao da je na sjednici Republičkog odbora Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Srpske predloženo i uvođenje obaveze da svaki građanin na početku godine uplati određeni iznos, kako bi tokom godine bio oslobođen većeg dijela plaćanja participacije, što je uvedeno u tuzlanskom, mostarskom i sarajevskom kantonu u Federaciji BiH.

Osim toga, Sindikat zahtijeva da ne bude prijema novih radnika u zdravstvene ustanove, te da ne dolazi u obzir smanjenje plata zdravstvenih radnika, kao ni uzimanje 0,5 odsto od doprinosa za zdravstvo na račun penzionog sistema.

"Ne smatramo da su te pare dovoljne da bi se sačuvao penzioni sitem. To je nekih desetak miliona maraka, što je po pet maraka po penzioneru", naglasio je Granulić.

Napominjući da plate zdravstvenih radnika nisu povećane već pet godina, Granulić je naveo da plata ljekara iznosi 1.350 KM i da je sa odbicima, koji se odnose na topli obrok, regres i ostalo, manja nego što je bila 2005. godine.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Nedeljko Milaković rekao je da je u okviru resornog ministarstva formirano šest komisija koje za određenu oblast trebaju da nađu prijedlog mjera koje će se preduzeti da bi se sačuvao zdravstveni sistem i unaprijedio kvalitet rada.

On je dodao da je jedna od mjera usvajanje izmjene Zakona o platama ili da se ponovo vrati na poseban kolektivni ugovor koji će se potpisati sa Sindikatom, zatim usklađivanje organizacije zdravstvenih ustanova sa novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

"Urađena je kategorizacija bolnica u okviru koje se mora izvršiti razdvajanje bolnica u Kliničkom centru Istočnom Sarajevu, a to je posebno bolnica Kasindo, bolnica Foča i Psihijatrijska bolnica Sokolac", rekao je Milaković novinarima nakon sjednice.

On je naglasio da se o mjerama mora postići konsenzus, te da sa onim, koje se utvrde kao realne, treba postići željeni efekat.

"Zdravstveni sistem se mora sačuvati bez obzira na uslove u kojima se nalazi Srpska i njena privredna situacija. Zdravstveni radnici potpuno razumiju probleme sa kojima se suočava privreda Srpske", rekao Milaković.

On je dodao da primjedbe na rad rukovodstava pojedinih zdravstvenih ustanova treba provjeriti, ali da se te primjedbe uglavnom odnose na nepoštovanje određenih odredbi zakona koji se odnosi na radna mjesta sa povećanim rizikom.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE