• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova baza mudžahedina - selo Sase

Selo Sase u opštini Srebrenica, u blizini istoimenog pravoslavnog manastira, je novo uporište radikalnog vehabijskog pokreta u Republici Srpskoj.

 Nova baza mudžahedina - selo Sase Izvor: MONDO

Ovo je potvrđeno "Večernjim novostima" u bezbjednosno-obavještajnim krugovima.

Pripadnici vehabijskog pokreta su u ovom selu za kratko vrijeme izgradili 20 kuća i formirali jaku bazu. "Riječ je o veoma važnoj lokaciji koja se nalazi u blizini Drine na granici sa Srbijom. Utvrđene su i rute prema Goraždu i drugim mestima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, što im omogućava dobru komunikaciju sa istomišljenicima širom zemlje i regiona", piše list u sutrašnjem izdanju.

U Ekspertskom timu jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma ističu da imaju informacije o pojačanim aktivnostima vehabija u Srpskoj i stvaranju novih baza. "Meštani Sasa i obližnjih mesta često viđaju vehabije u grupama. Imamo podatke da se u zabačenim područjima obučavaju za terorističke akcije", rekao je član ovog tima Darko Trifunović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske locirao je pripadnike vehabijskog pokreta u 14 opština u Srpskoj. Prema operativnim saznanjima, najveća koncentracija vehabija do sada je zabilježena na područjima opština: Kozarska Dubica (Krivdića brdo), Novi Grad (Urije i Vidorija, Blagaj), Prijedor (Kozarac, Hambarine, Rakovčani, Čarakovo, Puharska, Petrovo), Gradiška (Dubrave, Orahova), Prnjavor (Lišnja i Donja Mravica), Teslić (Kamenica), Banjaluka (Novoselija i Vrbanja), Kotor Varoš (Šiprage), Doboj (Kotorsko), Bijeljina (Janja), Zvornik (Lokvanjska rijeka, Šepak, Zvornička Kamenica), Bratunac (Konjević Polje, Glogova, Cerska), Srebrenica (Sućeska) i Vlasenica (u blizini sela Drum).

Obavještajni podaci govore da vehabije u posljednje vrijeme asfaltiraju i prosjecaju nove puteve velike širine na području opština Goražde, Foča, Kalinovik, na pravcu takozvane Zelene transverzale, koja ih povezuje sa Sandžakom i Kosovom.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE